Za početnike u poslovanju 600 miliona dinara

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da su danas, u cilju pružanja podrške osnivanju novih preduzeća, podsticanja zapošljavanja i održivog i sveobuhvatnog razvoja, raspisana dva javna poziva za dodelu kreditnih i bespovratnih sredstava početnicima u poslovanju.
dinari
Reč je o dva programa, u ukupnoj vrednosti od 600 miliona dinara, koji se realizuju u okviru „Godine preduzetništva“, a koje resorno ministarstvo sprovodi sa Fondom za razvoj i Razvojnom agencijom Srbije.
Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju, koji se realizuje sa Fondom za razvoj, čini 30 odsto bespovratnih sredstava i 70 odsto povoljnih kredita Fonda.
Ministarstvo privrede je za njegovu realizaciju opredelilo 150 miliona dinara za dodelu bespovratnih sredstava, dok je Fond za razvoj za kreditiranje preduzeća i preduzetnika namenio 350 miliona dinara.
Za sredstva po ovom programu mogu aplicirati nezaposlena lica, postojeći preduzetnici, mikro i mala preduzeća, koja su registrovana u Agenciji za privredne registre, najranije u godini koja prethodi godini podnošenja zahteva.
Ona se mogu koristiti za nabavku opreme, dogradnju, rekonstrukciju, opremanje, adaptaciju ili sanaciju poslovnog ili proizvodnog prostora, kao i za nabavku trajnih obrtnih sredstava koja mogu da učestvuju najviše do 20 odsto u strukturi ukupnog ulaganja.
Krediti Fonda se odobravaju sa rokom otplate do pet godina, a grejs period je do jedne godine. Kamatna stopa je 1,5 odsto godišnje, uz garanciju banke i tri odsto godišnje, uz ostala sredstva obezbeđenja – različite vrste hipoteka, ugovorno jemstvo, menica i slično.
Projekat podrške početnicima za započinjanje posla, start-ap koji realizuje Razvojna agencija Srbije, okrenut je mladima, ženama, osobama sa invaliditetom, onima koji su ostali bez posla u procesu privatizacije ili su iz devastiranih područja.
Ovim programom osetljivijim ciljnim grupama omogućava se da konkurišu svojom idejom, prođu obuke za započinjanje biznisa i izradu biznis plana.
Najbolje poslovne ideje dobiće bespovratnu pomoć i mentoring u ranoj fazi razvoja, kada su i najosetljiviji. Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju ovog projekta iznose 100 miliona dinara.
Sve informacije o uslovima javnih poziva zainteresovani mogu videti na internet prezentacijama Ministarstva privrede, Fonda za razvoj, Razvojne agencije Srbije i Godine preduzetništva, objašnjava se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com