Izborna berza Frankfurter algemajne cajtunga: U Nemačkoj bez promena

Od marta meseca ove godine traje elektronska Izborna berza Frankfurter algemajne cajtunga u kojoj je učestvovalo 867 čitalaca „trgovaca“ koji su obavili 21.275 transakcija.

Berza je bila otvorena 24 časa na dan, a „trgovci“ su svoja izborna očekivanja mogli da konvertuju (kupuju i prodaju) u akcije političkih stranaka, kandidata za kancelare ili akcije mogućih postizbornih koalicija.

Berza Frankfurter algemajne cajtunga zatvorena je u ponoć izmedju subote i nedelje, a 6 „trgovaca“ najboljih prognozera dobiće atraktivne nagrade onog trenutka kad izborni proces bude okončan zvaničnom objavom rezultata.

Učesnici u Izbornoj berzi FAZ prognoziraju da će na današnjim parlamentarnim izborima u Nemačkoj učestvovati 74,72 odsto gradjana s pravom glasa (2013. godine 71,1%) i da će oni svoje glasove podeliti ovako: 36,23% za CDU/CSU; 21,05% za SDP; 14,13% za Alternativu za Nemačku; 10,4% za FDP (Liberali); 9,13% za Levicu; 7,13% za Zelene…

Čak 93,98 investitora na tržištu Izborne berze FAZ-a investiralo je u akcije Angele Merkel kao budućeg nemačkog kancelara, a samo njih 3 odsto u akcije socijaldemokrate Martina Šulca. Bilo je čak i onih koji veruju da bi iznenada mogao da zablista i neki treći kandidat.

Što se postizborne vladajuće koalicije tiče tu baš nema natpolovične saglasnosti medju „trgovcima“, ali sadašnjoj crno-crvenoj koaliciji se daju šanse od 44,58% da preživi i ovu izborni nedelju.

Mnogo se u nemačkim medijima lobira za koaliciju CDU/CDU+FDP+Zeleni, FAZ-ovi „trgovci“ njene šanse ocenjuju sa 31,68%, što nikako nije malo…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com