Sa kojim se novinarima neformalno sastajala Merkel

Upravni sud u Berlinu presudio je da nemačka kancelarka Angela Merkel mora novini Tagesspiegel da dostavi izveštaj o tome kada je, gde, na koju temu i sa kojim novinarima imala neformalne razgovore tokom 2016. godine.

Mada je urednik Tagesspiegel-a Jost Miler-Nojhof i to zahtevao, kancelarka ga ne mora izvestiti i o sadržaju tih razgovora, presudio je Sud u Berlinu. Jer, kako obrazloženje Suda interpretira Frankfurter algemajne cajtung, time bi poverljivi razgovori novinara i kancelarke izgubili svaki smisao i svrhu, a što bi vodilo svodjenju svih komunikacija na “uniformisano masovno obavešatavanje medija na zajedničkim konferencijama za štampu”.

Nemačka vlada smatra da se ovom odlukom Suda krše konkretni nemački propisi o slobodi štampe koji podrazumevaju i zaštitu načina dolaska do informacij, Sud, medjutim, ne misli tako nego naprotiv smatra da ne može biti reči o tajnosti izvora pošto je izvor već poznat!

Nemačka vlada je najavila žalbu na ovu presudu višem sudu, a FAZ veruje da presuda Suda u Berlinu, zbog brojnih implikacija, zaslužuje da se o njoj izjasni i Ustavni sud.

FAZ se recimo pita hoće li i svi saradnici kancelarke morati da podnesu izveštaje o tome kada su se i kojim povodom sastajali i sa kojim novinarima.

Inače, Miler-Nojhof je ove podatke tražio u okviru svog istraživanja “veza medija i politike” i “zajedničkih igara medija i politike” zbog kojih pada poverenje u medijsko izveštavanje. Naročito su ga zanimali sastanci povezani sa izbegličkom krizom, Brexit i Alternativom za Nemačku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com