Zvuči poznato: Pakistanci na lažnim diplomama zarađuju milione

Sve se seli na Internet. Bukvalno. U poslednjih nekoliko godina sve je lakše diplomirati na Internetu. Dakle, ne morate nikada da odete na željeni fakultet, dovoljno je da posedujete kompjuter i Internet.

Međutim, ova oblast daleko je od uređene. Ukoliko se odlučite za neki manje poznat fakultet veća je verovatnoća da vaša diploma neće vredeti ama baš ništa. Kako prenosi Njujork Tajms u svom istraživanju, mnogi onlajn fakulteti su zapravo prevarantske šeme. Fotografije su kupljene na nekom onlajn servisu, profesori koji vam se obraćaju putem snimaka su plaćeni glumci, a diplome su bezvredno. Sve je lažno sem novca koji vi njima uplaćujete.

Jedan od takvih primera je pakistanska kompanija Axact. Zvanično, softverska kompanija koja zapošljava 2.000 ljudi. Za sebe kažu da su najveći izvoznik softvera u Pakistanu, a svoj sajt reklamiraju uz rečenicu „Vodeća svetska IT kompanija“. A zapravo, tvrdi jedan bivši zaposleni, kompanija najviše novca zarađuje na prodaji lažnih diploma – desetine miliona dolara godišnje.

diploma

Neimenovani bivši zaposleni dodaje da ima i jednog i drugog – svesne kupovine lažnih diploma, ali i varanja ljudi koji zaista žele obrazovanje preko Interneta.

Ova prevarantska šema toliko je razrađena da zaposleni u Axact-u, dodaje Njujork Tajms, često glume da su američki zvaničnici i tako dovode u zabludu svoje klijente, tačnije studente.

A šta na sve ovo kaže Axact? Njihov advokat je poslao Njujork Tajmsu „uopšteni demanti“ i optužio ih da su njihovim bivšim zaposlenima došli sa „već skuvanim pričama“. U međuvremenu, Axact osniva televiziju i novine u Pakistanu u želji svojih vlasnika da postanu medijski moguli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com