Biće još ispada a la Penava, Milanović sve bliži Kolindi

Ukoliko bi drugi krug predsedničkih izbora u Hrvatskoj bio održan danas, a u njemu se sreli aktuelna hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović i bivši hrvatski premijer Zoran Milanović, Grabar Kitarović bi pobedila s razlikom za 3 procentna poena manjom nego u septembru.

Ona bi dobila 49% glasova, a Milanović 44,1%, pokazali su rezultati HR rejting ankete, koju je za HRT uradila agencija Promocija plus izmedju 14. i 18. oktobra medju 1.400 učesnika.

Broj neodlučnih je povećan za dva procentna poena na 7%.

Većina glasača predsedničkog kandidata Miroslava Škora glasala bi u drugom krugu za aktuelnu hrvatsku predsednicu, ali čak 30% njih bi glasalo za Zorana Milanovića.

Ukoliko bi u drugi krug predsedničkih izbora prošli Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro, rezultat bi bio 49,4% prema 44% glasova za Grabar-Kitarović. Neodlučnih je u ovom slučaju 6,5%.

Ukoliko bi u drugi krug ušli Milanović i Škoro, pobedio bi prema današnjem HR barometru Škoro sa 49,5% prema 46,2% glasova.

U hrvatskom javnom prostoru pred izbore jača nacionalna retorika i ponašanje koji su zasad kulminirali u ispadu gradonačelnika Vukovaru Ivana Penave, koji je bacio Statut grada štampan i ćiriličnim pismom i u odluci Gradskog veća Vukovara da, suprotno odluci Ustavnog suda Hrvatske, uskrati vukovarskim Srbima prava na korišćenje ćirilice koja im pripadaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com