I tate su zakon – u Francuskoj

U Francuskoj, očevi od 1.jula 2021.godine rodjenih beba ili partneri njihovih majki imaju pravo na porodiljsko odsustvo od 28 dana, od čega 7 dana moraju iskoristiti odmah po rodjenju deteta, a ostatak u najviše dva dela u roku od 6 meseci od rođenja deteta.

Dosad su očevi imali pravo na porodiljsko odsustvo od 14 dana.

Tri prva dana sadašnjeg 28 – dnevnog odsustva, kao slobodne dane zbog rodjenja deteta, plaća poslodavac, a preostalo socijalno osiguranje.

Otac na ovu porodiljsku naknadu ima pravo ako je radio najmanje 150 sati tokom poslednja tri meseca i ako je tokom poslednjih 6 meseci platio doprinose na iznos plate od najmanje 10 403, 75 evra! Za vreme korišćenja ovog odsustva, ocu je ugovor o radu suspendovan i on mora prekinuti sve radne aktivnosti i ako je zaposlen kod više poslodavaca.

Poslodavcu, koji zaposlenog sprečava u korišćenju ovog prava preti kazna od 7500 evra.

Očevi u Francuskoj imaju pravo na porodiljsko odsustvo od 2002.godine.

Majke imaju pravo na porodiljsko odsustvo od 16 nedelja od čega je 8 nedelja obavezno.

Novine za očeve ili partnere majke, koje su stupile na snagu 1.jula, pozdravljene su u Francuskoj kao put da se raskrsti s predrasudama prema kojima očevi nisu kadri kupati bebu, hraniti je i prepovijati, ali i kao dalji korak u postizanju ravnopravnosti polova.

„Još se suviše često misli da sve što se tiče deteta tiče se žene. Postoji teškoća da se prihvati da otac može biti više od objekta u miljeu porodjaja, naime njegov stvarni učesnik, rekla je za Mond Kristin Kastelan-Munije inicijatorka uvodjenja porodiljskog odsustva za očeve.

Francuski mediji ističu da Francuska, kad je u pitanju zakonska regulativa porodiljskog odsustva za očeve, sa Španijom, Finskom, Norveškom i Portugalijom prednjači u Evropi, ali kad je u pitanju odsustvo radi nege novorođenčeta, dakle period koji nastupa posle 16 – nedeljnog porodiljskog odsustva, tu debelo zaostaje.

Jer, period zakonom odobren za negu deteta je dug (dve godine), ali slabo plaćen ( ekvivalent 1/3 minimalne plate).

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com