Skandal sa autentičnim tumačenjem : Narod protiv naroda, a Narodna skupština?

Ma kako da se završi, gužva oko autentičnog tumačenja tri zakona, koje je u ponedeljak trebalo da da skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, a u vezi s zakonitošću naplate troškova obrade bankarskih kredita, opasan je skandal koji treba posmatrati imajući u vidu član 4 Ustava Srbije, koji propisuje da je „sudska vlast nezavisna“.

Mediji su javili da je sednica Odbora otkazana radi konsultacija, pošto je predsednik države Aleksandar Vučić dao za pravo mišljenju poslanika Vladimira Djukanovića, pa pozvao šefa poslaničke grupe naprednjaka Aleksandra Martinovića, ali na sajtu Narodne skupštine nema promena.

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo na dnevnom redu ima davanje autentičnog tumačenja člana 1066 Zakona o obligacionim odnosima, člana 41 Zakona o zaštiti potrošača i člana 17 Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Predloge autentičnog tumačenja su podneli poslanici Jelena Žarić Kovačević, Dejan Kesar i Veroljub Arsić.

Jer, dosadašnje odluke sudova glase da banke nemaju pravo da naplaćuju te troškove, te da klijentima moraju da vrate uzete pare plus sudski troškovi, iako je Narodna banka Srbije krajem prošle godine zauzela stav da „banke mogu da naplaćuju troškove obrade kredita, ali transparentno“.

Povodom zakazane-otkazane sednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo javnosti su prezentovana bar tri zvanična saopštenja : saopštenje Udruženja banaka, na osnovu koga zaključujemo da je Odbor nameravao da podrži banke, saopštenje Privredne komore Srbije, koje takav ishod podržava i teško optužuje advokatski lobi i saopštenje Advokatske komore Srbije, koja poziva da se nezavisnost sudstva ne žrtvuje intetesima bankarskog lobija.

U saopštenju Udruženja banaka najzanimljiviji je poslednji pasus:

„Iako su same pretrpele značajne finansijske gubitke zbog talasa tužbi zbog naknada, banke u Srbiji izražavaju spremnost da još jednom pokažu dobru volju, time što neće osporavati do sada donete presude u korist klijenata i neće tražiti povraćaj isplaćenih troškova, na šta bi, po osnovu autentičnog tumačenja Narodne skupštine imale pravo“.

Udruženje banaka, oslanjajući se na tumačenje u korist banaka kao gotovu stvar, ističe da je višegodišnje sporenja oko naknada „podržano od odredjenih interesnih grupa“,  čiji se „interes meri u milionima“, „postalo ozbiljna pretnja stabilnosti finansijskog sistema… a samim tim i standardu i interesima svih gradjana Srbije“.

„Podsećamo da je prema dosadašnjoj praksi na svaki dosudjeni dinar u korist klijenata, čak 24 puta više dosudjivano u korist trećih lica, a koja su podrška kampanji protiv banaka i pokretanju talasa sudskih procesa“, navodi se u saopštenju Udruženja banaka.

Saopštenje Udruženja banaka gotovo prepisuje, ali u mnogo oštrijem tonu predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, nazivajući gradjane koji svoje pravo traže na sudu „izmanipulisanim“, a advokate, koji ih zastupaju „neodgovornim“.

„Kako drugačije nego pljačkom privrede, nazvati više od 200 000 tužbi koje su u ime izmanipulisanih gradjana pokrenuli pojedini advokati. Šta je ako nije ‘pljačka’ kada u tim parnicama gradjanin, u slučaju pozitivne presude, u proseku dobije 2000 dinara, a advokat 42 puta više! Kako nego ‘pljačkom’ nazvati preprodaju sudskih predmeta od strane advokata po ceni od 20 evra, tako da gradjani ni sami ne znaju da su uopšte deo bilo kakvog postupka. Sve ovo govori da niko, a naročito ne Skupština Srbije, ne radi na štetu gradjana, već na štetu neodgovornih advokata „, sipa Čadež.

Na kraju, iz njegove elaboracije ispada da „izmanipulisani gradjani“, koji „ni sami ne znaju da su uopšte deo bilo kakvog postupka“, rade protiv sebe samih i svojih radnih mesta kad se tuže sa bankama.

„Ako kojim slučajem ovi neodgovorni advokati dobiju sporove, banke će pretrpeti štetu od 100 miliona evra. To će se neminovno preliti na privredu, na smanjivanje našeg rasta, na gubitak tržišta. To će svakako dovesti do gašenja firmi i gubitka radnih mesta“, tvrdi Čadež.

U svom saopštenju Advokatska komora Srbije ističe da  nameravano donošenje autentičnih tumačenja „predstavlja najdirektniju odbranu interesa bankarskog lobija od strane tela Narodne skupštine i uperena su protiv interesa gradjana Republike Srbije“.

„U putanju je očigledan pokušaj ‘silovanja prava’ i advokatura kao samostalna, i nezavisna služba pružanja pravne pomoći, mora prva da zvoni na uzbunu. Zbog toga obavestavamo javnost da će Advokatska komora Srbije upotrebiti sve svoje resurse, i pravne i organizacione, kako bi sprečila još jedno narušavanje načela podele vlasti na kome se zasniva svaka civilizovana pravna država. Advokatura se protivi mešanju zakonodavne vlasti u vršenje sudske vlasti i ističe da je neprihvatljivo da zakonodavac autentičnim tumačenjima utiče na ishode konkretnih sudskih postupaka „, navodi se u saopštenju Advokatske komore Srbije.

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com