Zukorlić: Deca se ne radjaju zbog sebičnosti

Demografska situacija u Srbiji je katastrofalna i, kao i u drugim evropskim zemljama, efikasan lek se još traži.

Još nijedna zemlja nije problem rešila finansijskom podrškom radjanju i porodici s decom, ali se sve, manje ili više, trude da finansije kao razlog niskog nataliteta – otklone.

I Srbija još jednom usavršava svoj Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Nova rešenja je podržao lider Stranke pravde i pomirenja Muarem Zukorlić. Ali i on smatra da finansije jesu važan, ali nisu jedini uzrok problema, pa ga samo finansije ne mogu ni rešiti.

„Dakle, ključni faktor u analizama zašto se roditelji ustežu od radjanja dece jeste sebičnost. Sebičnost je etičko duhovni i kulturološki faktor. Nije to uvek pitanje materijalnog. Naprotiv, biologizacija kulture je ključni neprijatelj podizanja velikih porodica. Tamo gde zavlada materijalizam u kulturološkom, etičkom i duhovnom smislu, roditelj počinje posmatrati dete ili moguće radjanje deteta kao faktor koji će mu otežati život tako što će opteretiti porodični budžet, bilo da se radi o tome da dete predstavlja limitirajući faktor za roditelja, za majku, da se prepusti raznim hedonističkim mogućnostima, jer se treba posvetiti tom detetu devet meseci u trudnoći, pa posle toga u pažnji, gajenju i podizanju u tom vremenu, pa onda dobijete na kilaži, pa izgubite liniju, pa više niste atraktivni za noćni život, pa za ovo, pa za ono. To su sve faktori o kojima treba javno progovoriti. Oni nisu eksplicitno finansijske prirode, ali jesu materijalisticke prirode i to u onom otežavajućem odnosno negativnom smislu”, rekao je Zukorlić ali nije naveo koje su analize došle do ovakvih saznanja.

„Biti majka, biti dobra majka znači biti nesebična. Zašto su majke bolje od očeva? Pa baš zato što imaju toliko nesebičnosti da rode i da podižu dete i da 15 puta tokom noći se probudi na plač ili običnu reakciju deteta odnosno bebe i da, kada je dete probudi u pola noći, da ne vrisne od nervoze, nego da ga pomiluje, pomazi, nahrani. To mi muškarci ne možemo. Zato su majke ispred. Zato su majke tri puta ispred. Zato su one jedine koje to mogu i to nije samo biološka dimenzija, koja je bogom dana da žena rodi, ne, to je pitanje etičke, duhovne, mentalne, emocionalne strukture ličnosti, koju samo ima žena u formi majke”,, rekao je Zukorlić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com