Podržavamo: Brodska linija od Beograda do Kladova

Ko je imao goste iz inostranstva i hteo da im se pohvali lepotom Djerdapske klisure, zna koliko razočaranje preporučuje predlog poslanika Radovana Arežine da se Beograd i Djerdap povežu redovnom brodskom linijom, kakve su u SFRJ (bog da joj dušu prosti) postojale i na drugim pravcima, kao Beograd – Novi Sad.

Arežina je na prošlonedeljnoj sednici Narodne skupštine Repubike Srbije podsetio na putničko-brodsku liniju Beograd – Smederevo – Ram – Veliko Gradište – Golubac – Donji Milanovac – Tekija koja je postojala do sredine 80-tih godina.

„Ta plovila, odnosno hidrogliseri, koje smo zvali rakete, a koristili su kerozin kao pokretačko gorivo, stizala su od Beograda do Tekije za tri i po sata”, rekao je Arežina i priznao da je tada vlada SFRJ znatnim delom sunvencionisala tu liniju, ali on ocenjuje da se ipak „isplatila po više osnova“.

Arežina ističe da danas postoje novija i ekonomski mnogo isplativija plovila i tvrdi da bi obnavljanje ove linije veoma doprinelo razvoju svih pobrojanih podunavskih gradova i opština, a njenoj atraktivnosti obnovljene tvrdjave uz Dunav, kao Ramska i Golubačka.

Poslanik je uputio Vladi Srbije, nadležnim ministarstvima i gradovima i opštinama na pomenutom potezu pitanje da li razmišljaju o otvaranju takve linije i nekom jedinstvenom razvojnom dokumentu za naše Podunavlje.

On je podsetio da Dunav kroz Srbiju teče dužinom od 588 kilometara.

„Najlepši deo Dunava predstavlja Djerdapska klisura od Golupca, gde se prostire na širini od 6,5 kilometara, Golubačke tvrdjave, pa kroz Kazane, gde je širina na jednom mestu samo 150 metara i dubina 90 metara, Lepenskog vira i Donjeg Milanovca, Trajanove table, Tekije, Hidroelektrane Djerdap 1, Karakaša i Kladova”, nabrajao je poslanik sve lepote koje bi putnici na sada nepostojećoj brodskoj liniji mogli da vide.

Da i mi dodamo neverovatan podatak: opština Golubac, na čijoj se teritoriji nalazi neverovatna lepota i turistička atrakcija Golubačka tvrdjava, spada medju 44 najnerazvijenije opštine u Srbiji.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com