EU i 42 države pozvale Rusiju da preda Ukrajini Zaporošku nuklearku

U zajedničkom saopštenju, koje su potpisali Evropska unija i još 42 države, medju njima i članice EU, Rusija je pozvana da izvede svoju vojsku iz Zaporoške nuklearne elektrane i preda je Ukrajini.

„Razmeštaj ruskog vojnog personala i naoružanja na nuklearnom objektu neprihvatljivo je i narušava principe bezbednosti, zaštite i garancija koje su se obavezli da će poštovati svi članovi Medjunarodne agencije za atomsku energiju“, navodi se u saopštenju koje su pored članica EU potpisale i SAD, Velika Britanija, Australija, Kanada, Novi Zeland, Južna Koreja, Norveška, Island, Turska, Republika Moldova, Crna Gora, Severna Makedonija, Gruzija.

Rusija i Ukrajina medjusobno se optužuju za streljbu po Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

Na zahtev Rusije toj temi je bila posvećena i sednica Saveta bezbednosti UN. Na toj sednici je generalni direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelo Grosi rekao da trenutno neposredne nuklearne opasnosti od Zaporoške nuklearne centrale nema, ali da se situacija svakog trenutka može prevratiti u katastrofu.

Posebnu intrigu predstavlja zahtev, koji je ponovljen i na sednici Saveta bezbednosti, da se dozvoli Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju  da izvrši inspekciju nuklearke.

Već postignuti dogovor o poseti u junu je pogažen i ruska strana za to okrivljuje Generalni sekretarijat Ujedinjenih nacija.

Ukrajina se protivi toj poseti i, kao uslov da ona bude realizovana, zahteva da ruska vojska izadje iz nuklearke.

Proruske vlasti Zaporoške oblasti tvrde da je deo rakete pao oko 400 metara od energobloka nuklearke, da je posle napada 5.avgusta isključen jedan od tri energobloka, da je municija pala deset metara od betonskog skladišta za nuklearni otpad, ali da „kritičnih šteta nije bilo i rad reaktora nije narušen“.

Član proruskog saveta vojno – gradjanske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov za Rusuju24 je rekao da je zbog stalne paljbe sa ukrajinske strane  opterećenje nuklearke svedeno na minimum.

On je rekao da će Ukrajina uskoro prestati da dobija struju iz Zaporoške nuklearke jer proruske vlasti nameravaju da je „spasavaju konzerviranjem“.

Na to je sa ukrajinske strane zaprećeno da ce nuklearki biti prekinuto eksterno snabdevanje strujom…

Zaporošku nuklearna elektrana najveća je u Evropi. Od marta ove godine pod kontrolom je ruske vojske, ali je u njoj nastavio da radi ukrajinski personal.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com