Havarija u Meksičkom zalivu košta BP 62 milijarde dolara

BP (Britiš petroleum), jedna od najvećih naftnih kompanija na svetu, saopštila je da su njeni ukupni „izdaci“ zbog havarije na naftnoj platformi u Meksičkom zalivu 2010. godine 61,6 milijarde dolara.

BP, Meksički zaliv

U ove „izdatke“ uključene su mnogobrojne kazne koje je BP morao da plati, advokatski i sudski troškovi, kao i odšteta porodicama poginulih radnika, ali i odšteta ljudima koje je ova havarija pogodila u životnom ili ekonomskom smislu.

No, BP je i pored ovog masivnog finansijskog udarca, ali i loše situacije na svetskog naftnom tržištu, uspeo da preživi. Kompanija je prodala nepokretnosti u vrednosti od čak 45 milijardi dolara, a bilo je i intezivnog smanjenja radne snage.

Podsetimo, 20. aprila 2010. godine eksplodirala je bušotina Deepwater Horizon, u vlasništvu BP-a. U jednoj od najvećih „naftnih nesreća“ poginulo je 11 radnika, a iz kratera u moru je šikljala nafta čak 152 dana stvorivši najveću naftnu mrlju u istoriji – 75.000 kvadratnih metara mora je bilo pod mrljom. Procene su da se tada izlilo čak 4,9 miliona barela nafte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com