Putin: Energetika ostaje lokomotiva poslovne saradnje Rusije i Kine

Rusija i Kina će proširiti upotrebu nacionalnih valuta u međusobnim transakcijama radi smanjenja zavisnosti od spoljnih faktora, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u Pekingu, prenosi Sputnjik.

putin

„Radi smanjenja zavisnosti od spoljnih faktora mi proširujemo upotrebu nacionalnih valuta u međusobnim plaćanjima. Udeo ruske rublje u takvim plaćanjima je 3 odsto, dok je kineskog juana mnogo veći — 9 odsto. Pritom, poslednji pokazatelji treba osetno da porastu nakon otvaranja obračunskog centra za transakcije sa juanom u Rusiji“, izjavio je ruski predsednik na kraju rusko-kineskih razgovora.

Predsednik Rusije je saopštio da je razgovarao sa kineskim kolegom o zajedničkim naporima u borbi protiv međunarodnog terorizma, o Siriji i o nuklearnom problemu Severne Koreje.

„Razgovarali smo o poslednjim akcijama u rešavanju najvažnijih svetskih i regionalnih problema, zajedničkim naporima u borbi protiv međunarodnog terorizma, jačanju bezbednosti u Pacifičkom regionu, osiguranju nenuklearnog statusa Korejskog poluostrva“, rekao je Putin.

„Među zajedničkim spoljnopolitičkim zadacima su pomaganje u rešavanju sirijske krize i podrška miru i stabilnosti u Južnokineskom moru i u Centralnoj Aziji“, dodao je predsednik Rusije.

Ruski predsednik je saopštio da su se Moskva i Peking dogovorili o saradnji i po pitanju razvoja nuklearne energije u trećim zemljama.

„Razvija se saradnja u sferi korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe. Radimo na tome da do 2018. godine u Tjangvanskoj nuklearnoj centrali prorade još dva energetska bloka koja su izgrađena po ruskim tehnologijama. Dogovaramo se da aktivnije radimo i na tržištima trećih zemalja“, rekao je Putin.

Putin je naglasio da je Kina vodeći trgovinski partner Rusije. U 2015. godini trgovinski obrt dve zemlje iznosio je 63,5 milijardi dolara. Pozitivna dinamika se može videti i početkom 2016. godine, naveo je ruski predsednik.

Prema Putinovim rečima, energetika ostaje lokomotiva poslovne saradnje dve zemlje.

„Rusija povećava obime isporuka preko rusko-kineskog gasovoda, nastavlja se realizacija projekata izgradnje rafinerije nafte ’Tjanczinski‘, strogo i po planu se gradi gasovod ’Sila Sibira‘ koji treba da proradi punom snagom 2020. godine. U toku je usaglašavanje uslova za isporuku ruskog gasa zapadnom trasom u Kinu“, rekao je Putin.

Kineski partneri povećavaju svoje učešće u „Jamalu“, najvećem ruskom projektu za proizvodnju tečnog gasa, dodao je predsednik Rusije.

Rusija i Kina će do kraja godine usaglasiti i pitanja o izgradnji brze pruge Moskva-Kazanj. Prema rečima ruskog predsednika, radi se o transevropskoj magistrali koja treba da unapredi saobraćaj na ogromnom kontinentu.

Kineski predsednik je pozvao ruskog predsednika na samit G20 koji se na jesen održava u Kini.

„Ruska strana će pružiti neophodnu podršku kineskim prijateljima tokom njihovog predsedavanja grupom ’dvadeset‘ i u pripremi samita ’dvadesetorice‘ koji će biti održan 4. i 5. septembra u Handžou, pošto smo mi već predsedavali tom organizacijom. Znamo da kineski partneri veoma ozbiljno prilaze pripremi tog događaja“, rekao je ruski predsednik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com