Konsultacije Rusije, Saudijske Arabije, Venecuele i Meksika o ceni nafte

Na inicijativu venecuelanskog ministra inostranih poslova Rafaela Ramireza u Beču su, u susret redovnom sastanku članica OPEK, održane konsultacije predstavnika Rusije, Saudijske Arabije, Venecuele i Meksika o tekućoj ceni nafte na svetskom tržištu.

Na sastanku je ocenjeno da su cene nafte trenutno suviše niske, dogovoren je njihov monitoring tokom cele godine i najavljene dalje kvartalne konsultacije predstavnika četiri države. Sledeći sastanak je dogovoren za tri meseca.

Smanjivanje produkcije nafte nije dogovoreno.

Šef ruske državne naftne kompanije Rosnjefti Igor Sečin rekao je da zemlje učesnice današnjeg sastanka obezbedjuju oko 30 odsto nafte na svetskom tržištu, a sa najbližim partnerima i više od 50 odsto. On je podsetio da je cena nafte za poslednjih pet meseci pala za 40 dolara po barelu, ali je rekao da Rusija nema nameru da smanjuje produkciju te energetske sirovine, nego je „sposobna da preduzme mere strukturnog karaktera koje će imati posledice na srednji i dugi rok“. Sečin nije rekao, ili se bar  na sajtu kompanije Rosnjeft  ne navodi, koje su to mere.

Države proizvodjači nafte, koje su i članice OPEK-a, sastaće se na redovnom sastanku 27. novembra da bi razgovarale i o ceni nafte i o mogućem smanjivanju njene produkcije. U susret tom dogadjaju nafta tipa brent za isporuke u januaru pojevtinila je na 78,47 dolaa za barel.

Zemlje članice OPEK imaju dogovorenu dnevnu proizvodnju od 30 miliona barela, ali već peti mesec zaredom je premašuju, pa ona prosečno iznsi 30,97 miliona barela dnevno.

Rusko Ministarstvo finansija je juče procenilo da će Rusija ove godine zbog pada cene nafte izgubiti izmedju 90 i 100 milijardi dolara.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com