Od Bogićevića zavisi 4.000 radnika

Miroslav Bogićević, juče uhapšeni vlasnik Koncerna Farmakom MB, prema sopstvenom priznanju zapošljava oko 4.000 ljudi. Oni, uglavnom, već mesecima ne primaju platu zbog blokade šabačkog preduzeća, a njihova sudbina nakon odlaska te kompanije u stečaj i hapšenja prvog čoveka je upitna.

Šabački biznismen je vlasnik kompanija koje se bave proizvodnjom hemije, mleka, hrane, akumulatora, rudarstvom i, nezaobilazno, pružanjem finansijskih uspeha. Iako nigde tako zvanično ne piše, Miroslav Bogićević je po sopstvenom priznanju vlasnik i medija – kompanije Politika magazini i novine, a i novosadskog Dnevnika. U vezi sa Politikom, kao što su Ekonomske Vesti već pisale, ona će biti uključena u stečajnu masu Koncerna Farmakoma MB, kao povezano društvo, ali bi udeo Bogićevića u PNM-u od 1. decembra mogao i da se vrati u ruke nemačkog WAZ-a s obzirom da tada ruska East Media Group, skoro izvesno Bogićevićeva firma sa sedištem u Moskvi, treba da plati kupo-prodajnu ratu od 700.000 evra.

Skoro sve kompanije Miroslava Bogićevića su u blokadi, i njihova dugovanja su veća od 15 milijardi dinara. Ipak, dve Bogićevićeve kompanije nesmetano posluju. Reč je o Rudniku olova i cinka Suva Ruda, kao i prošle godine otvoreni Farmakom Finance, koja je, istini za volju, ove godine bila u blokadi 31 dan, poslednji put od 10. do 11. novembra.

Miroslav Bogićević je uhapšen zbog malverzacija prilikom davanja kredita u Privrednoj banci, zajedno sa funkcionerima te likvidirane banke. Ipak, šabačkog biznismena očekuje još nekoliko istraga, najavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić. Jedna od tih će se svakako odnositi na Univerzal banku, takođe likvidiranu.

Procenjeno je da Miroslav Bogićević, što u državi, što u inostranstvu, duguje preko 300 miliona evra. On je u februaru ove godine u ekskluzivnom intervjuu ovom novinaru tvrdio da na ime kredita duguje 220 miliona evra.

„Od toga domaćim bankama na ime kredita dugujemo nekih 70 miliona evra. To je odlično pitanje jer sam čuo priče kako mi dugujemo čak 800 miliona evra. To nije istina. Uostalom, ako firma ima prihod od 550 miliona evra, a kredite od 220 miliona, evra to znači da odlično posluje. To će vam svako reći“, rekao je Bogićević osvrćući se na finansijski izveštaj iz 2012. godine. Po finansijskom izveštaju za prošlu godinu Koncern Farmakom MB je poslovao sa minusom od 3,2 milijarde dinara.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com