Nije lako kazniti Katar: Veliki investitor, veliki vlasnik rezervi gasa!

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da se Moskva neće mešati u medjusobne odnose arapskih država.

„Mi se u te odnose ne mešamo mada se podozreva da iza svakog dogadjaja u svetu stojimo mi, to nije tačno“, prenose ruski mediji reči Lavrova. On je  dodao da je Rusiji stalo da održava dobre odnose sa svim državama Biskog istoka.

Ruski stručnjaci, medjutim, smatraju da će teško biti držati Katar pod dugoročnim sankcijma pre svega zato što je ta zemlja vlasnik trećih po veličini  rezervi prirodnog gasa na svetu, a preko nje se i transportuje nafta što je važno za zemlje Persijskog zaliva. Iako je ta zemlja, podvlači se, već više puta prešla „crvenu liniju“.

Katar u poslednje vreme ima budžetskih problema, zbog niske cene gasa, i mnoge je socijalne programe morao da suspenduje, ali je ta zemlja i dalje veliki svetski investitor, pa bi dužim održavanjem ovih sankcija bile ugrožene i te investicije, medju kojima su i neke u Rusiji.

I najzad, nije bez značaja da se u Kataru nalazi američka vojna baza, navode citirani ruski stučnjaci za Bliski istok.

Diplomatske odnose sa Katarom danas je prekinulo sedam zemalja: Bahrein, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Libija, Jemen i Maldivi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com