OPEK: Proizvodnja ostaje ista

Zemlje članice OPEK-a odlučile su na današnjem samitu u Beču da neće smanjivati proizvodnju nafte, navodi se na zvaničnom sajtu te organizacije.

U saopštenju se izražava zabrinutost zbod naglog pada cena nafte i dodaje da je stabilna cena nafte, na nivou koji ne ugržava globalni ekonomski rast a istovremeno omogućava proizvođačima da ostvare pristojne prihode, od velikog značaja za ekonomsku dobrobit sveta.

Na samitu je odlučeno da se održi trenutna proizvodnja nafte od 30 miliona barela na dan.

Takođe je primećeno, da će potražnja za naftom porasti u 2015. godini, ali i da će proizvodnja u zemljama koje nisu članice OPEK-a porasti za 1,36 miliona barela na dan.

Članice OPEK-a su Alžir, Angola, Ekvador, Irak, Iran, Katar, Kuvajt, Libija, Nigerija, Saudijska Arabija, Venecuela i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Vest da neće biti smanjivanja proizvodnje nafte dovela je do pada ruske rublje od 1,5 odsto, tako se sad za jedan dolar može dobiti 48 rublji. A, američka nafta na berzi u Nju Jorku pala je za 3 odsto i sada se prodaje za 71,55 dolara za barel, što joj je najniža cena od avgusta 2010. godine.

Zemlje članice OPEK-a proizvode oko 40 odsto svetskih količina nafte, i vlasnice su dve trećine svetskih rezervi. Sastaju se dvaput godišnje i medju sobom dogovaraju ukupnu dnevnu kvotu eksploatacije nafte i pojedinačne kvote svake zemlje. Cilj postojanja OPEK-a je upravo da proizvodnjom održava tržište i cene nafte stabilnim.

Sledeći samit OPEK-a na programu je 5. juna 2015. godine u Beču.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com