Počela izgradnja gasovoda „Snaga Sibira“

Predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovao je u ceremoniji povodom zavarivanja prvog spoja na gasovodu „Snaga Sibira“, kojim će se izvršiti gasifikacija ruskog dalekog istoka i dopremati plavo gorivo u Kinu.

Gasovod će biti dugačak 3.968 kliometar i preko njega će se Kini isporučivati 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje, prenosi „RIA novosti“.

„Ovaj gasovod neće samo povećati naše izvozne kapacitete, nego će odigrati i važnu ulogu u gasifikaciji naše zemlje. On je posebno važan za naše istočne regione. Posle njegove izgradnje stvorićemo mrežu gasovoda na Dalekom istoku i u Sibiru i povezati je sa evropskim gasovodima. To će nam omogućiti da, u zavisnosti od potreba na tržištu, šaljemo više gasa ili na zapad ili na istok“, rekao je Putin.

„Snaga Sibira“ će povećati energetsku sigurnost Kine

Direktor Internacionalnog istraživačkog centra za energetske strategije u Pekingu Ši Že napisao je u svom autorskom članku za magazin „Plavo gorivo“ da će gasovod „Snaga Sibira“ povećati energetsku sigurnost Kine, smanjiti rusku zavisnost od evropskih kupaca i učvrstiti bilateralne odnose dve zemlje.

„Prošle godine Kina je proizvela 117 milijardi kudnih metara gasa, a uvezla 53 milijarde, skoro polovinu od domaće proizvodnje. Potrošnja prirodnog gasa u Kini je sve veća i veća i prema planu Kineske nacionalne komisije za razvoj i reforme do 2020. godine Kina će trošiti 400 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Skoro 10 odsto kineskih potreba će dolaziti iz gasovoda „Snaga Sibira“, a ako program bude dalje razvijan Rusija će izvoziti u Kinu 60 milijardi kubnih metara godišnje, ili 16 odsto kineske potrošnje. Kina se dosada oslanjala na uvoz energije sa Bliskog istoka i još uvek veliki deo energenata koji uvozi porolazi kroz problematični Malaka zaliv. Turbulencije na Bliskom istoku predstavljaju potencijalni rizik za energetsku sigurnost Kine, a ugovor sa Gaspromom će diverzifikovati kineski energetski uvoz i povećati njegovu sigurnost“,napisao je Ši Ži za magazin „Plavo gorivo“.

On dalje u tekstu navodi da će Rusija postati manje zavisna od evropskih kupaca gasa i da će projekat doprineti razvoju istočnih regiona Ruske Federacije, koji su dosta nerazvijeniji od zapadnih.

Ži dodaje da je gasni sporazum od fundamentalnog značaja za obe zemlje i da će bilateralne odnose podići na viši nivo.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com