Vlast drumom, a mediji šumom, i obratno: FAZ o gasnom dogovoru

­Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron nisu u svojim zemljama dobili medijsku podršku za dogovor o izmenama Gasne direktive Evropske unije. Evo šta o njihovom dogovoru pod naslovom „Razbijeni porcelan“ misli komentator Frankfurter algemajne cajtunga Rajnhard Vezer:

„Sad pronadjeni kompromis EU-vlada o Gasnoj direktivi, još nije konačna odluka u ovom pitanju. Jer i Evropsku parlament ima pravo glasa, a tamo, nezavisno od političkih lagera, postoji jasna većina za oštriju direktivu i protiv gasovoda Severni tok 2. Da li će odluka uopšte biti doneta, pre evropskih izbora u maju, neizvesno je. Jedino dobro u dogovoru iz Brisela je to što je izbegnuta ozbiljna šteta po nemačko-francuske odnose. Ali to je mala uteha u odnosu na porcelan, koji je nemačka vlada već razbila u EU time što godinama tvrdoglavo brani jedan gasovod, koji služi ruskim geostrateškim interesima.

Otkako je Rusija obnarodovala planove za drugi deo gasovoda kroz Baltičko more, istočno-evropske zemlje članice EU su protiv toga protestovale. Ali umesto da za ozbiljno uzme njihove argumente, Berlin je prešao preko toga, uz apsurdnu tvrdnju da se radi o čisto ekonomskom projektu bez političkog značaja. A pri tom je morala da izvuče pouka iz iskustva sa svadjom oko gradnje prvog dela Severnog toka iz 2005. godine (uključujući i gubitak ugleda Nemačke u vezi sa seljenjem Gerharda Šredera sa kancelarske na funkciju u ruskom gasnom biznisu) da to neće proći. U najmanju ruku je rat u Ukrajini pokazao koliko su bila ozbiljna upozorenja o agresivnom karakteru Putinovog režima, koja svojevremeno na Zapadu Evrope nisu uzeta baš za ozbiljno.

U istočnoj Evropi je Berlin, doduše, stekao veliko priznanje zbog načina na koji je, u ukrajinskom konfliktu, nastupio prema Kremlju. Ali mnogo toga je opet uništeno načinom na koji savezna vlada (i pre svega njen socijaldemokratski deo), u sporu oko Severnog toka, prelazi preko elementarnih bezbednosnih interesa saveznika. Drugim rečima: kako je prekršila evropsku solidarnost na koju tako rado poziva. Francuska je u tom sporu pokušala da preuzme ulogu, koja inače pripada Nemačkoj: ulogu posrednika. Da je Berlin čuo signale, to je moglo i da uspe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com