Vlasti drumom, a mediji šumom, ili obratno: Liberation o francusko-nemačkom dogovoru

Dogovor nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, prema kome je odgovornost za normativnu stranu gradnje gasovoda Severni tok 2 pripala Nemačkoj, a ne Briselu, kako je Pariz u jednom trenutku zahtevao, nije po volji ni nemačkim ni francuskim medijima. Mediji ispadaju prema Rusiji ratoborniji od vlada u njihovim zemljama. Evo kako ga je ocenio francuski list Liberation:

„U svakom slučaju, i ako je neobjavljena francusko-nemačka kriza za dlaku izbegnuta, Nemačka nije izašla ojačana iz ove nove epizode. ‘Ova storija je prava diplomatska katastrofa’, komentariše za Liberation Jan Tehau, direktor programa za Evropu Nemačkog Maršalovog fonda iz Berlina. Najpre za kredibilitet Francuske: u četvrtak je Makron bio heroj u istočnoj Evropi i u očima svih zemalja koje se protive Severnom toku 2, pošto se usprotivio nemačkoj poziciji. Sutradan, gledamo ga kako iznenada sklapa truli sporazum s Nemačkom. A za Nemačku je to takodje poraz: zemlja je pokazala svoju tvrdoglavost i nespretnost u ovom slučaju.”

Jedan uvodničar Spiegel-a zaključuje takodje: “Nastavila se gradnja gasovoda ili ne, imidž Nemačke u EU je duboko narušen. Berlin se vlada s previše tvrdoglavosti i nespretnosti. Cena, koja će se platiti, biće visoka. I neće biti ekonomska, nego politička.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com