Voda je veće bogatstvo od nafte i gasa

Crnoj Gori nafta možda i nije potrena, jer je budućnost u obnovljivim izvorima energije, ocenila je Vesna Daković, ekonomski savetnik u Montenegro biznis alijansi (MBA).

„Voda je najveće prirodno bogatstvo koje Crna Gora ima“, uverena je Dakovićeva i dodaje da voda nije samo za piće, već mnogo više.

Ona je istakla da je voda jedan od najvažnijih proizvodnih fatkora u mnogim industrijama, kao i u energetici, poljoprivredi, ali i turizmu, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

„Za razliku od nafte ili gasa, koji kao energentni u industriji mogu biti supstituisani, voda nema supstitut, nezamenjiva je. I ne samo što je nezamenjiva kao egzistencijalna, već je sve više biznis čiji su prihodi u nivou informatičke ili farmaceutske industrije“, smatra Vesna Daković.

Ona svoj stav dodatno potkrepljuje podacima da 90 odsto turista u svetu za svoju turističku destinaciju bira „neki scenario u vezi sa vodom“, da se 90 odsto transporta robe obavlja vodom, da je svetska poljoprivreda potrošač od 70 do 80 odsto raspoložive vode i da je voda sve češće izvor energije.

„Prema mnogim predviđanjima, voda će biti glavni resurs 21. veka, kao što je 20. vek označila nafta. Stoga, pametnije je ići u susret budućnosti, nego se okretati prošlosti”, zaključila je Dakovićeva.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com