BiH radnici opet krenuli peške ka EU

Jedan deo radnika četiri propale tuzlanske fabrike koji su u sredu u znak protesta zbog teškog stanja u kojem se nalaze krenuli peške ka graničnom prelazu Orašje (na granici sa Hrvatskom) odustali su od tog pohoda u petak nakon što im je Vlada Tuzlanskog kantona ponudila jednokratnu pomoć. Ali, kako bosanskohercegovački portal klix.ba javlja, blizu 200 radnika nije zadovoljno ponuđenim pa su u 12 časova opet krenuli ka granici.

„Rečeno nam je da isplata 300 konvertibilnih maraka(km) nije problem, ali da sad traže mogućnost dodele bona u vrednosti od 100 km ili paketa sa namirnicama u toj vrednosti“, rekao je predsednik sindikata Fabrike deterdženta Dita Dževad Mehmedović.

Predsednik Vlade Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić sastao se sa nezadovoljnim radnicima u četvrtak uveče, u Srebreniku gde su radnici prespavali, i obećao im uplatu od 300 km i paket u vrednosti od 100 km.

Radnici zahtevaju da im se isplati jednokratna pomoć od 200 evra, povežeradni staž i pokrene proizvodnja u njihovim fabrikama. Oni su danas čekali odgovor Vlade Tuzlanskog kantona na njihove zahteve , a onda im je rečeno kako je premijer na džuma namaz. Izrevoltirani odgovorom radnici su odlučili da ponovo krenu ka graničnom prelazu, prenele su Nezavisne novine.

„Nas sedam nezadovoljno je ovom odlukom, ali i stanjem u celoj državi. Problem je to što mi nemamo posla i nemamo od čega živeti posle januara. Tražimo da nam se osigura posao, a ne milostinja“, rekao je predsednik sindikata Fabrike obuće Aida Hasan Užičanin.

U protestu učestvuju radnici fabrike obuće Aida, Livnice čelika, Fabrike deterdženta Dita i fabrike nameštaja Konjuh. Oni su krenuli ka graničnom prelazu da, kako kažu, potraže bolju budućnost u nekoj od EU zemalja.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com