Britanci evakuisali špijune

Velika Britanija je evakuisala obaveštajne agente iz nekih zemalja nakon što su se Rusija i Kina domogle velikog broja vrlo poverljivih američkih dokumenata koje je iz SAD odneo Edvard Snouden.

snouden

Visoki zvaničnici britanskih obaveštajnih službi rekli su za Sandej tajms da su agenti morli biti povučeni iz neprijateljskih zemalja jer su Rusi probili šifre i mogu dešifrovati više od milion dosijea.

„Rusija i Kina imaju te informacije. To znači da su agenti morali biti povučeni i prekinuto je naše skupljanje bitnih informacija“, izjavio je za Sandej tajms neimenovani britanski zvaničnik.

Drugi izvori koje citira list potvrdili su da Kina ima takođe pristup dokumentima koji otkrivaju tehnike Velike Britanije i SAD-a za prikupljanje obaveštajnih podataka što izaziva bojazan da su njihovi špijuni mogli biti identifikovani.

Snode nekadašnji konsultant CIA-e i Nacionalne agencije za američku bezbednost, sklonio se u Rusiji nakon što je medijima preneo ogromnu količinu tajnih dokumenata, a kako bi otkrio širinu američkih programa elektroničkog nadzora i zaštitio individualne slobode.

On je kazao da nijedna obavještajna služba ne bi mogla dešifrovati dokumente koje je poneo sa sobom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com