Bugari žele gasno čvorište na svojoj teritoriji

Bugarska je Evropskoj komisiji poslala zvaničan zahtev da se na njihovoj teritoriji izgradi gasno čvorište, za koje tvrde da nije „plan B“ nakon stopiranja projekta gasovoda Južni tok.

Tomislav Dončev, zamenik premijera Bugarske, poslao je pismo Marošu Šefčoviču, potpredsedniku Evropske komisije, nakon sastanka sa ostalim ministrima, a u pismu je precizirano da bi gradnja gasnog čvorišta u Bugarskoj bio u skladu sa nastojanjima da se oformi Energetska unija unutar EU.

Gasno čvorište bi bilo izgrađeno u blizini Varne, grada na obali Crnog mora. Zahvaljujući njemu gas bi dobijale, pored Bugarske, Grčka, Rumunija, Mađarska, Hrvatska, Slovenija, ali i Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina…

Bugari zapravo žele da postanu glavni distribucioni centar gasa u Evropskoj uniji izgradnjom ovog čvorišta, ali je ta zamisao daleko od realizacije, pre svega zbog činjenice da oni još nemaju na šta da prikače to čvorište. Prvo u planu je povezivanje Bugarske sa Grčkom, ali je i taj gasovod još uvek samo plan.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com