Roming jeftiniji od juna 2015. godine

Cene usluga rominga u regionu biće jeftinije od kraja juna naredne godine, odlučeno je na stastanku regulatora u Beogradu, objavili su u subotu podgorički mediji.

Regulatori su u sredu u Beogradu dogovorili da nove tarife važe od sredina leta, a ne od početka godine kako je ranije bilo najavljeno, pišu podgoričke „Dnevne novine“.

Prema tom dogovoru, gradjani zemalja regiona će od kraja juna razgovore i slanje SMS poruka u romingu plaćati upola jeftinije, dok će cena korišćenja interneta biti devet puta niža od aktuelne, prenosi dnevnik.

Odlazni pozivi u romingu će koštati 0,29 evra umesto sadašnjih 0,62 centa, dok će cena dolaznih poziva biti smanjena sa 33 na osam centi.

Slanje SMS poruka umesto trenutnih 19 koštaće devet centi, dok će se cene korišćenja interneta smanjiti sa za 89 odsto, navodi podgorički list.

Vlade Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Makedonije su krajem septembra u Budvi potpisale sporazum o smanjenju cene rominga, po uzoru na EU.

Države regiona su se sporazumom obavezale da maksimalne cene rominga, telefoniranja, slanja poruka i prenosa podataka u mreži mobilne telefoniije u inostranstvu, budu na nivou cena u zemljama EU.

Gradjani EU od 1. jula ove godine plaćaju upola manju cenu za usluge rominga nego što je to slučaj bio ranije i ta odluka o dozvoljenim roming tarifama je korak ka konačnom ukidanju te vrste usluge, a najkasnije do kraja 2015. godine.

Sporazumu mogu pristupiti sve države regiona i Evropske unije.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com