Cipras podneo ostavku

Osećam moralnu i političku odgovornost da se prepustim vašem sudu, vaš glas će odlučiti može li nas dogovor koji smo postigli izvući iz krize, rekao je grčki premijer Aleksis Cipras u vanrednom televizijskom obraćanju naciji.

cipras

Cipras je u svom govoru potvrdio da daje ostavku. Grčka tako ide na vanredne izbore, što su već ranije najavili Rojters i Njujork tajms, pozivajući se na izvore iz Ciprasove vlade. Očekuje se da će se izbori održati 20. septembra.

Cipras se odlučio za podnošenje ostavke jer je izgubio većinu u parlamentu, nakon što su mu brojni članovi Sirize okrenuli leđa.

Cipras je kazao da će večeras grčkom predsedniku predati ostavku. Takođe je kritikovao članove svoje stranke koji ga više ne podržavaju i zagovaraju povratak drahme.

„Borili smo se da ostanemo verni svojim uverenjima. Nismo na kraju postigli dogovor koji smo želeli, ali nismo ni očekivali tako snažan otpor iz Evropske unije. Ponosan sam na svoju vladu. Iza nas su dugi i teški pregovori“, rekao je Cipras.

Lider Sirize i uskoro bivši grčki premijer priznao je da sporazum o novom paketu pomoći koji je postignut s liderima evrozone nije ono čemu su se nadali kad su preuzeli vlast, ali i dalje je, prema njegovom mišljenju, bolje od alternative koja bi značila napuštanje evra.

Vlast u Grčkoj će do izbora obavljati privremena vlada, kao što i propisuje grčki ustav. Na čelu privremene vlade bit će predsednik grčkog vrhovnog suda Vasiliki Tanu-Kristofiliou, inače veliki protivnik sporazuma dogovorenog s Evropskom unijom.

Procedura propisana grčkim zakonom, inače, nalaže da predsednik Prokopis Pavlopulos ne može raspisati nove izbore odmah nakon Ciprasove ostavke, već mora najpre sa svim parlamentarnim strankama održati konsultacije kako bi ustanovio je li novu vladu moguće sklopiti bez izbora. Ali, s obzirom na trenutni odnos snaga u grčkom parlamentu, tako nešto ne treba očekivati.

Ranije se, podseća Gardijan, očekivalo da će Cipras tražiti od parlamenta da glasa o poverenju njegovoj vladi. Ali, taj korak je odlučio preskočiti i odmah raspisati vanredne izbore na kojima će od grčke javnosti tražiti direktnu podršku za drakonski paket mera na koji je pristao u Briselu, iako su se Grci na referendumu već izjasnili protiv štednje.

„Čini se da je Cipras izračunao da je izbore bolje raspisati što ranije, pre nego što se efekti mera koje se moraju provesti – među kojima su smanjenje penzija, povećanje PDV-a i porez ‘solidarnosti’ na sve prihode – počnu osećati“, piše Gardijan.

Grčka državna televizija ERT ranije je već najavila da će Cipras raspisati izbore kako bi ugušio pobunu u redovima svoje levičarske stranke Sirize i potvrdio podršku za sprovođenje novog programa pomoći.

Nagađanja o prevremenim izborima, koji će se najverovatnije održati u septembru, sve su jača posljednjih dana, a visoki zvaničnici, među kojima ministar energetike Panos Skurletis, otvoreno pozivaju na izbore.

ERT navodi da se jedan deo članova podeljene Sirize zalaže za održavanje izbora 13. ili 20. septembra, dok drugi žele da se održe u oktobru.

Cipras je u petak uspeo preći prag od 151 potrebnog glasa u parlamentu za podršku programu pomoći, ali zahvaljujući glasovima opozicionih stranaka. Broj poslanika iz njegove koalicije koji su podržali dogovor s međunarodnim kreditorima pao je na 118 što nije dovoljno ni za formiranje manjisnke vlade (120 poslanika). Ciprasova koalicija ima 162 poslanička mesta.

Evrozona će ukupno u prvoj tranši programa pozajmiti Grčkoj 26 milijardi evra, pre nego u oktobru proveri sprovodi li Grčka nametnute reforme.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com