Švajcarski špijun uhapšen u Nemačkoj

Nemački pravosudni organi uhapsili su švajcarskog državljanina Danijela M.pod optužbom da od 2012. godine špijunira unutar nemačkih poreskih službi.

Pripadnik švajcarske obaveštajne službe 54-godišnji Danile M. u cilju podmićivanja je trebalo da otkrije koji nemački poreski inspektori rade na kupovini takozvanih „poreskih CD-a“ sa podacima o nemačkim poreskim obveznicima koji svoj novac tajno drže na računima u Švajcarskoj kako bi izbegli plaćanje poreza u sopstvenoj zemlji.

Nekoliko nemačkih pokrajina je dosad otkupilo veći broj tih CD-ova u nadi da će uz pomoć tajno prošvercovanih podataka iz švajcarskih banaka ostvariti veliki poreski prihod. Već na samu objavu da su nadležne službe u posedu takvih podataka, dobrovoljno se prijavilo hiljade Nemaca uz obećanu amnestiju.

Švajcarska tu operaciju smatra nezakonitom. Njena etičnost („kradjom do lopova“?) bila je predmet diskusija i u Nemačkoj.

Nalog za hapšenje Danijela M. izdat je 1. decembra 2016. godine samo se čekalo da on stupi na teritoriju Nemačke, piše nemački list Velt.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com