EU da prima ograničen broj izbeglica, ostale slati u neku od sigurnih zemalja

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer predlaže da Evropska unija ubuduće prima ograničen broj izbeglica na svom tlu, a ostale azilante šalje u neku od sigurnih zemalja u njihovom „regionu“, piše Špigl.

Mezijer

„Ne možemo primiti sve koji beže iz zone sukoba ili zbog siromaštva, a žele da dođu Evropu ili Nemačku“, rekao je konzervativni ministar, koji sadašnjoj migracionoj krizi zauzima tvrđe stavove od kancelarke Angele Merkel.

Mezijer smatra da se Evropa treba „obavezati na srazmerno velikodušne kontigente u prihvatu izbeglica“, i tako stvoriti „zakonsku mogućnost za useljavanje“, ali i odrediti gornju granicu „broja ljudi“ za koje kontinent može „preuzeti odgovornost na duži rok“.

Tu bi kontinentalnu kvotu pratio ključ za raspodelu izbeglica između zemalja članica, po načelu za koje se već nedeljama zauzima Nemačka, iako i dalje nailazi na žestoko protivljenje nekih partnera, pre svega Velike Brizanije i nekih zemalja istočne Evrope.

Ali, Merkel se nikad nije zalagala za brojčano ograničenje na nivou Evropske unije, nego je, upravo suprotno, pozivala svoje susede da prihvate sistem kvota bez ograničenja, prenosi Index.hr.

Kada se kontinentalna granica popuni, kaže Mezijer, Evropljani bi morali „biti sigurni“ da će kandidati za azil biti vraćeni na „područje sa kojeg su došli“, na mesto gde „mogu živeti sigurno i biti zaštićeni od progona“.

„Tim zemljama moramo finansijski pomoći“, dodao je nemački ministar, založivši se za „čvrste spoljne granice“ Evropske unije, ali i ustvrdivši da ograde kakve je podigla Mađarska „nisu rešenje“.

Odgovarajuči na pitanje šta bi trebalo kandidat za azil spašen od utapanja na Mediteranu da uradi, nemački zvaničnik je predložio da se vrati na „sigurno mesto u Africi gde ćemo poslati pomoć“.

Tomas de Mezijer je još u nedelju upozorio da je Nemačka protiv toga da izbeglice mogu da biraju u koju zemlju EU će da odu. Takođe je predložio da se zemljama koje se protive kvotama za raspoređivanje izbeglica smanje fondovi EU, što je Angela Merkel odmah odbila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com