FAZ: Blater mora da ode

Nemački list Frankfurter algemajne cajtung bio je poslednjih meseci neobično kritičan prema dodeli organizacije Svetskog fudbalskog prvenstva Kataru. Posle današnjih hapšenja u FIFA-i, komentator toga lista Mihael Ashelm kategorično zahteva ostavku Jozefa Blatera.

Sep Blater

 

Prenosimo komentar:

„Pošto su u Cirihu uhapšeni njeni ključni funkcioneri iz Centralne i Južne Amerike, a paralelno sa tim započeta istraga švajcarskog tužilaštva u vezi sa dodelom organizacije svetskih prvenstava Rusiji (2018) i Kataru (2022), FIFA je pala na najniže grane. To ne treba da bude iznenađenje. Čak još na obradu čekaju stari gresi iz godina velike pohlepe predstavnika FIFA-e.

Doduše, reformama unutar FIFA-e su poslednjih godina uvedene značajne strukture – odeljenje za istrage, etički sudija, grupa za integritet – kako i treba da bude u jednoj organizaciji te veličine. Najzad, aktuelna operacija državnih istražnih organa SAD i Švajcarske, može se zahvaliti tim promenama. Ipak, odlučujući pritisak ka novoj eri FIFA-e – izostao je.

Sad u tu igru ulazi novi pokret. Lep i dobar. Ali, u ovim uslovima, deluje apsurdno da večiti FIFA-gazda Jozef Blater  želi da na kongresu u petak  i po četvrti put potvrdi svoju funkciju. Uhapšena su dva njegova potpredsednika i još važnih funkcionera. Među onima koji sad čekaju na izručenje (SAD) je i uticajni predsednik brazilske fudbalske organizacije Hoze Marija Marin. On je bio jedan od domaćina Svetskog prvenstva prošle godine koje je FIFA-i donelo novu rekordnu dobit.

Iako Blater ni u ranijim istragama, a očito ni sada nije među okrivljenima, on mora odmah da povuče konsekvence i podnese ostavku. Decenijama je on imao uticaj sa odlučujućih pozicija u FIFA-i i blisko je sarađivao sa mnogim dubioznim, pa čak i osuđenim funkcionerima. Baš sad bi Blater, koji ima gotovo 80 godina, trebalo da da znak za novi personalni početak, da preuzme odgovornost i povuče se. Sve drugo bi štetu za FIFA-u učinilo još većom. I uopšte nije važno da li uopšte postoji ozbiljan kandidat da ga nasledi.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com