Fistonić: Nije tačno da su maslinova ulja otrovna

U medijima su objavljeni urednički naslovi otrovna i slično, što nije tačno, već samo da maslinova ulja koja smo mi testirali ne odgovaraju deklaraciji da su ekstra devičanska kako piše na boci, rekao je za portal Ekonomske Vesti Nedjeljko Fistonić iz hrvatskog udruženja maslinara Paićuša.

„Kvalitet maslinovih ulja u trgovinama je zadovoljavajuć, problem se javlja kod ulja ekstra kvaliteta – često se ta ulja deklarišu kao ekstra, a nisu ekstra nego devičanska ili nekog drugog kvaliteta“, objasnio je Fistonić i dodao da ove godine od testiranih maslinovih ulja sa deklaracijom ekstra devičansko nijedno nije zadovoljilo kriterijume ekstra devičanskog.

Podsetimo, list Slobodna Dalmacija je objavio tekst o kvalitetu maslinovog ulja u prodavnicama u kojem se navodi da je Fistonić izjavio da je u određenim uzorcima otkriven udeo masnih kiselina većih od 25 odsto, uz ocenu da je to skoro otrovno.

Kada je u pitanju izvoz hrvatskih maslinovih ulja u Srbiju, kojeg po zvaničnim podacima nema, Fistonić kaže da ne zna zašto je to tako i dodaje da su hrvatska maslinova ulja „vrhunskog kvaliteta i jedna od najboljih na Mediteranu“.

 

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com