Franak: Ako nas ne spasu naši, nadamo se da hoće Švajcarci

Šta će se dešavati sa kursom švajcarskog franka, koji je danas kao cunami pogodio Evropu, niko sa sigurnošću ne može da kaže. Sve oči su uprte u Centralnu banku Švajcarske (SNB), pogotovo, kada je naš region u pitanju, zbog kredita u švajcarskim francima, koji su maltene preko noći postali za 20 procenata skuplji, za koliko je danas skočila vrednost franka prema evru.

Denis Smajo iz hrvatske Udruge Franak, koja se godinama aktivno bori s bankama na temu švajcarskog franka, za portal Ekonomske Vesti rekao je da očekuje da se kurs švajcarskog franka „malo smiri i stabilizuje“.

„Nadam se da će Centralna banka Švajcarske nešto uraditi povodom toga s obzirom da je kurs franka i njima napravio velike štete. Ako već neće naši, onda barem drugi (Švajcarci prim.aut) da nas spasu“, rekao je Smajo.

Predstavnici Udruge Franak danas su brzo reagovali nakon vesti o skoku vrednosti franka prema evru i odmah zatražili sastanak sa ministrom finansija Hrvatske Borisom Lalovcem. Konačan dogovor nije postignut, ali se komunikacija nastavlja, doduše putem e-mail poruka.

„Mi smo bili kod njega danas na kratkom inicijalnom sastanku. Sada idemo sa konkretnim predlozima, savetujemo se sa našim ekonomskim i pravnim stručnjacima i večeras ili rano ujutru ćemo ministarstvu te predloge i dostaviti“, ističe Denis Smajo.

Na naše pitanje koji su ti konkretni predlozi, Smajo kaže da je prvi svakako eliminacija valutne klauzule iz ugovora.

„Insistiraćemo i na početnom kursu. Da li je to zakonski moguće ili ne to je već njihov problem (Vlade Hrvatske prim.aut)“, zaključuje Denis Smajo.

Ranije danas, Jasmina Barić, koordinator PR tima Udruge Franak, za portal Ekonomske Vesti je stanje nakon rasta vrednosti franka prema evru opisala kao alarmantno.

„Država mora da štiti kurs, jer drugog načina nema. Švajcarska je prestala da štiti kurs, sad mi moramo“, rekla je Barićeva.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com