Fraport dobio koncesiju na 14 grčkih aerodroma

Nemačka firma za upravljanje aerodromima Fraport dobila je za 1,23 milijarde evra koncesiju za upravljanje sa 14 grčkih aerodroma. Koncesija će trajati 40 godina.

Fraport je u borbi za naročito turistički atraktivne grčke aerodrome pobedio francusku firmu Vansi (Vinci) i argentinsku Corporation Amerika.

Tri od ovih aerodroma nalaze se na kopnu, medju njima je i solunski, a 11 na grčkim ostrvima Krit, Rodos, Krf, Kos, Mikanos, Santorini… Prošle godine je preko ovih aerodroma prevezeno 19,1 miliona putnika, saopštio je Fraport.

Grčka se u sklopu programa ozdravljenja obavezala prema sad već pomalo zaboravljenoj Trojci da će privatizovati svoju državnu svojinu, ali taj posao joj baš ne ide od ruke. Tako da su, piše nemački list Handelsblat, za tri godine promenjena četiri šefa Državne službe za privatizaciju.

Fraport je prošlog meseca okončao kupovinu 75,5 odstotnog udela u ljubljanskom aerodromu Brnik. Taj je aerodrom bio na spisku 15 slovenačkih državnih firmi namenjenih prodaji koji je napravila Vlada Alenke Bratušek.

Fraport upravlja aerodromima u Frankfurtu i Hanoveru (Nemačka), Ljubljani (Slovenija), Limi (Peru), Burgasu i Varni (Bugarska), Antaliji (Turska), Sankt Peterburgu (Rusija), Xi’an (Kina).

Prošle godine je preko aerodroma, kojima je upravljao Fraport, prevezeno 103,5 miliona putnika ili 4,6 odsto više nego 2012, a prevezeno je 2,4 miliona metričkih tona tereta ili 1,3 odsto više nego 2012.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com