MOL: Ne date istraživanja, dajte dividende

Madjarska naftna kompanija MOL zatražila je održvanje vanredne skupštine akcionara zagrebačke naftne kompanije INA radi donošenja odluke o isplati dividende.

MOL traži da se akcionarima na ime dividendi raspodeli 2 milijarde kuna.

U obrazloženju ovog zahteva, kako prenose hrvatski mediji, navodi se da je MOL zaslužan što je INA ne samo spasena bankrota nego je postala profitabilna kompanija, a budući da hrvatska država ne podržava dalje investicije kompanije da se njena neraspodeljena dobit podeli u dividende.

Kako su Ekonomske vesti već pisale Ministarstvo finansija Hrvatske je donelo rešenje kojim se kompaniji INA nalaže da plati 319 miliona kuna neplaćenog PDV-a i poreza na dobit za 2010. i 2011. godinu. Prethodno je Ministartvo finansija slično rešenje donelo za 2008. i 2009. godinu. Sem toga povučene su i dozvole kompaniji INA za istraživanja na poljima „Sava“ i „Severozapadna Hrvatska“. Na sve ove odluke i rešenja INA se žalila nadležnom sudu.

Neki dan je u Županijskom sudu u Zagrebu održano ročište po tužbi protiv šefa MOL-a Žolta Hernandija koji je optužen da je mitom od 10 miliona evra datom bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu za MOL izdejstvovao upravljačka prava koja mu po visini udela ne pripadaju.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com