Grčka traži od Nemačke ratne reparacije

Grčki ministar pravde Nikos Paraskevopulos zapretio je Nemačkoj da će dati dozvolu za zaplenu njene imovine na grčkoj teritoriji ukoliko se dve države ne dogovore oko ratnih reparacija.

Grčka od Nemačke traži naknadu štete za ratni zločin koji je jedna SS-jedinica, kao odmazdu, počinila u grčkom selu Distomo ubivši 300 meštana i sravnivši selo sa zemljom.

Ovaj ratni zločin bio je prethodnih decenija predmet presudjivanja grčkih, nemačkih, italijanskih i Evropskog suda za ljudska prava u Hagu.

Pred grčkim sudovima preživeli iz sela Distomo dobili su 2000.godine konačnu presudu na 28 miliona maraka i pravo da tu sumu naplate zaplenom nemačke imovine u Grčkoj. Ali izvršenje ove odluke obustavio je tadašnji ministar pravde Grčke, koji na to ima pravo ako se izvršenjem presude dovode u pitanje odnosi sa drugom državom. Pravo oštećenima da se namire zaplenom imovine odrekao je i Evropski sud za ljudska prava jer u trenutku zločina takva pravna mogućnost nije postojala, a i da je postojala obeštećenje za ratni zločin pripalo bi državi ne pojedincima.

Preživeli potomci nastradalih u selu Distomo obratili su se i nemačkim sudovima i spor izgubili. Ali su ga dobili pred sudom u Italiji i čak je njihovo namirenje privremenom zaplenom nemačke imovine – Kulturni institut – u toj zemlji počelo. Ali onda je odlučeno da se uključi Medjunarodni sud u Hagu. Pred tim Sudom dobila je Nemačka. Italija je prešla preko ove odluke i potvrdila prvobitnu presudu, ali otad ništa u njenoj realizaciji nije preduzeto.

Grčka je inače na osnovu Sporazuma o ratnim reparacijama sklopljenog 1950.godine izmedju Nemačke i 12 država 1960.godine dobila 115 miliona nemačkih maraka, navodi nemački dnevni list Frankfurter algemajne cajtung.

Komentator nemačkog lista Frankfurter algemajne cajtung tvrdi da je pitanje naplate ratnih reparacija od Nemačke zatvoreno ugovorom o njenom ponovnom ujedinjenju 1990.godine koji, kaže FAZ, ne nosi bez razloga zvanični naziv „Konačne odredbe u odnosu na Nemačku“ i u stvari predstavlja Mirovni ugovor.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com