Siriza neće izvući Grčku iz evrozone

Aleksis Cipras, lider Sirize, stranke koja je ostvarila ubedljivu pobedu na grčkim parlamentarnim izborima, nije zagovornik izlaska Grčke iz evrozone, ali jeste zagovornik novih pregovora sa EU i međunarodnom zajednicom u vezi sa oštrim merama štednje i grčkim javnim dugom.

Grčka - evrozona

Cipras je tokom predizborne kampanje svojim glasačima obećao da će sa Trojkom – Međunarodnim monetarnim fondom, Evropskom centralnom Bankom i Evropskom komisijom ponovo pregovarati o uslovima pomoći Grčkoj. On se nada da će tokom tih pregovora dogovoriti ublažavanje mera štednje i da će međunarodna zajednica otpisati deo grčkog duga koji iznosi 320 milijardi evra (175% BDP-a).

U okviru ublažavanja mera štednje, Cipras se založio za povećanje minimalne zarade, manje cene energije za siromašne porodice, ali i za ublažavanje smanjenja penzija i plata u javnom sektoru.

Zvaničan Berlin, najveći zagovornik oštrih mera štednje, protivi se bilo kakvom ublažavanju ovih mera i opominje Grčku da mora da poštuje dogovor koji ima sa Trojkom, ili će im naredna tranša pomoći biti uskraćena. A Grčkoj već tokom leta na naplatu stiže oko 10 milijardi evra spoljnog duga.

S druge strane, nemački ekonomista Hans-Verner Zin slaže se sa Ciprasom u vezi sa otpisom dela grčkog duga, ali po pitanju evra smatra da bi Grčka trebalo da napusti evrozonu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com