Hoće li Francuskoj krenuti sa upola manje regiona

Ljutiti protesti Alzašanima nisu pomogli-Alzas i Loren (uz region Šampanj-Ardeni) biće od 1.janaura 2016.godine jedan region. Ni to što je Strazbur odmah odredjen za glavni grad novog regiona nije smirilo Alzašane uplašene za svoj identitet.

Francuski parlament je socijalističkom većinom od 95 glasova za, 56 glasova protiv i 1 uzdržanim prihvatio ideju Fransoa Olanda da se Francuska redizajnira regionima koji će biti evropske veličine i motori njenog ekonomskog razvitka.

Tako će Francuska od 2016.godine biti podeljena na 13 umesto kao dosad na 22 regiona. Tri su spajanja zaslužna za tromesečne polemike, ali nijedno kao spajanje Alzasa i Lorena.

Francuska je u ekonomskoj situaciji koja izaziva zabrinutost i kritike njenih evro-partnera i pad njenog kreditnog rejtinga. Medjutim, u četvrtak je Nacioanlani institut za statistiku i ekonomska istraživanja prvi put posle dužeg vremena objavio nešto optimističkiju prognozu za prva dva kvartala sledeće godine: prema prognozi „Incee“ ekonomija evro-zone dobiće nešto elana, a francuski bruto domaći proizvod će, posle laviranja oko ivice stagnacije, imati rast od 0,3 odsto i u prvom i u drugom kvartalu 2015.godine.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com