Hrvati ne znaju kako da ispune formulare da bi dobili pomoć

Mandarine, koje su rekordno rodile u dolini Neretve, ipak će uglavnom propasti, i pored ponuđene pomoći Evropske unije, a i svojevrsnoj marketinškoj kampanji sprovedenoj u vidu slučaja „toksičnog limuna“.

Naime, hrvatski voćari nisu se pokazali umešnim u ispunjavaju papirologije potrebne za doniranje mandarina ustanovama, a što je Evropska unija finansirala iz svojih fondova. Prema pisanju hrvatskih medija, čak 25 miliona kuna (3,2 miliona evra) pomoći EU, neće biti iskorišćeno jer su voćari od mogućih 7.900 tona za „doniranje“ ustanovama prijavili tek 1.384 tone.

„Primera radi, da bi se uključio u ove mere Evropske unije, seljak je sam morao pronaći ustanovu kojoj će donirati mandarine. Dakle, to ne može biti nekoliko gajbi mandarina, već minimalno pet do deset tona da bi se isplatilo voziti. Nakon što pronađe ustanovu o tome mora izvestiti Agenciju za plaćanje u poljoprivredi, kojoj prima dokumentaciju i odobrava isporuku. Kada sve to ispuni i pošalje dogodi se i moguća greška u papirologiji pa dok se to ispravi prođe osam do deset dana, a do tada mandarine čekaju, odnosno propadaju“, piše Jutarnji list i dodaje da seljaci jednostavno nisu mogli da ispune svu zahtevanu papirologiju.

Željko Bartulović, voćar iz doline Neretve, priznao je u izjavi za Jutarnji list da je odustao od ove akcije upravo zbog papirologije.

„Kada sam video koliko papira treba za donacije mandarina odmah sam odustao od toga. Velika je šteta što je novac iz evropskih fondova praktično propao, ali drugačiji ishod se i nije mogao očekivati“, kaže Bartulović.

Podsetimo, voćari iz neretvanskog kraja, kojima je propao planirani izvoz u Rusiju zbog sankcija, prošle nedelje su na centralnom zagrebačkom trgu ekspresno prodali 20 tona mandarina po izuzetno povoljnim cenama, te najavili nove akcije tog tipa.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com