Hrvatska: Erste banka odustala od pretećeg aneksa

Erste banka u Hrvatskoj je saopštila da će iz ugovora o konverziji kredita poznatijih kao švajcarci u evro izostaviti upozorenje klijentima da bi zakon po kome se konverzija vrši mogao biti proglašen neustavnim.

švajcarac

Poslovne banke u Hrvatskoj su se obratile Ustavnom sudu da oceni ustavnost Zakona o potrošačkom kreditiranju. Ustavni sud je odbio zahtev banaka da privremenom merom obustavi primenu tog zakona do konačne odluke i objasnio da se taj zakon smatra ustavnim sve dok Ustavni sud ne odluči drugačije.

Hrvatska narodna banka je najpre pripretila poslovnim bankama zbog aneksa kojim praktično zastrašuju klijente kojima istovremeno nude konverziju, ali je, kako piše Jutarnji list, sada objavila da je sa bankama u kontaktu i da će ugovori biti dovedeni u red, kako zakon i ustav nalažu.

Hrvatski sabor je izmenio Zakon o potrošačkom kreditiranju. Izmene su stupile na snagu 1.oktobra i one poslovne banke obavezuju da u zakonom propisanim rokovima klijentima pobude konverziju kredita indeksiranih u francima u evra, po kursu koji je važio na dan uzimanja kredita i uz kamatu koja je tada važila za evro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com