Hrvatskim braniteljima neće biti smanjene penzije

Za smanjivanje penzija hrvatskih branitelja nema zakonskog uporišta, rekao je ministar rada i penzijskog sistema u Vladi Hrvatske, Mirando Mrsić.

Hrvatski branitelji su nedavno održali protest zbog sumnje da bi im penzije mogle biti smanjene razdvajanjem penzija na dva dela – po osnovu radnog staža i po osnovu braniteljskog statusa, prenosi portal Poslovni.hr.

„Mirovine hrvatskih branitelja ostaju iste u lipu. Do njihova razdvajanja došlo je kako bi se jasno znao izvor iz kojih se mirovine finansiraju, odnosno koji se deo penzije finansira iz doprinosa za penzijsko osiguranje, a koji iz državnog budžeta. To će biti posebno važno za određivanje penzija branitelja koji će u penziju odlaziti iz radnog odnosa“, izjavio je Mrsić agenciji Hina.

Svi koji su ostvarili 100 dana „braniteljskog staža“ u Hrvatskoj imaju zagarantovanu penziju od 2.400 kuna (313 evra), što je 45 odsto prosečne hrvatske plate. Najniža prosečna braniteljska penzija iznosi 867 kuna (113 evra), koliko prima 27 osoba, a najviša prosečna iznosi 9.345 kuna (1.220 evra) i nju prima 4.902 branitelja.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com