Kinezi zainteresovani za prugu Beograd – Budimpešta

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, izjavila je nakon sastanka sa predstavnicima Kineske razvojne banke da su njeni današnji sagovornici zainteresovani za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte.

Oni bi učestvovali u finansiranju tog projekta, objasnila je ministarka i dodala da je Kineska razvojna banka zainteresovana i za učestvovanje u projektima na lukama.

„Dobro je što se Kinezi interesuju za luke i vodni saobraćaj, jer taj vid saobraćaja nije dovoljno razvijen u našoj zemlji zbog nedostataka modernih tehnologija čija bi primena mogla da utiče na povećanje prihoda u tom sektoru“, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je dodalo da Srbija već realizuje projekte u saradnji sa Kinom, među kojima su most preko Dunava između Zemuna i Borče i deo autoputa od Beograda do granice sa Crnom Gorom – od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, a trenutno se pregovara sa dve kineske kompanije o mogućnosti koncesione gradnje na Koridoru 11.

Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić početkom septembra je u Kini razgovarao o projektu izgradnje pruge od Beograda do Budimpešte. On je tada izjavio da je za izgradnju te pruge zainteresovana kompanija China Railway Construction Corporation.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com