Novi list: Er Srbija će Beograd učiniti važnijim od Zagreba

Kad u junu kompanija Er Srbija otvori avionsku liniju Beograd-Njujork, Beograd će postati sigurno važnija destinacija od Zagreba, piše riječki Novi list i podseća da je Er Srbija od 2013. godine u 49-postotnom vlasništvu Etihada iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok je 51 odsto kompanije, nastale od nekedašnjeg Jata, zadržala u vlasništvu država Srbija.

Er Srbija

Tek ovih dana je hrvatski ambasador u Vašingtonu Joško Paro otkrio da se intenzivno razgovara o uspostavljanju direktne vazdušne linije Zagreb-Vašington, a da o tome Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo turizma Hrvatske i hrvatski avioprevoznik Croatia airlines ništa ne znaju, piše list.

Ali, Novi list navodi da otvaranje te linije ne bi bilo isplativo za hrvatskog prevoznika jer za razliku od Er Srbije, kojoj je država 40 odsto dugova oprostila i naložila NIS-u da joj gorivo prodaje upola cene, Croatia airlies sve svoje dugove mora otplati.

„Croatia airlines, u situaciji u kakvoj jest, nema mgućnosti, prije svega aviona, da bi letjela direktno u SAD, i čemu ne može niti razmišljati  jer zbog pravila EU kapacitete mora još i smanjivati“, rekao je neimenovani stručnjak za aviosaobraćaj Novom listu.

Direktna linija izmedju Beograda i Njujorka ne postoji od 1992. godine i uvodjenja prvih američkih sankcija tadašnjoj SRJ. Linija je posle 11 godina opet uspotavljena 2003. godine zahvaljujući saranji Jata i uzbekistanske avio kompanije, pa je bila otvorena linija Taškent-Beograd-Njujork, ali je ukinuta zbog neisplativosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com