Hrvatsko ministarstvo o slučaju „limun“: Rizik je prihvatljiv

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske zaključilo je da je „rizik za zdravlje prihvatljiv nakon uklanjanje kore agruma i to za limun, mandarinu i limetu“, a u vezi sa informacijom da je „jeftiniji“ limun, koji se našao u prodaji u tamošnjim prodavnicama, tretiran fungicidom imazalilom, koji ima kancerogena svojstva.

U saopštenju se dodaje da je imazalil, sredstvo za zaštitu bilja protiv gljivičnih bolesti, dopušten propisima Evropske unije.

„U Evropskoj uniji se imazalil koristi već dugi niz godina, te je nakon ponovne ocene odnosno procene rizika koju je napravila Evropska agencija za sigurnost hrane 2010. godine, ponovno odobrena za stavljanje na tržište 2011. godine, uz naravno sva propisana ograničenja vezano za zdravlje ljudi i okolinu“, podsetilo je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske i dodalo da proizvodi tretirani ovim fungicidom moraju imati upozorenje „Kora agruma nije za jelo. Tretirano imazalilom“.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije još se nije oglasilo povodom indicija da se isti limun, uvezen iz Turske, prodaje i u prodavnicama u našoj zemlji, a Ministarstvo zdravlja je na upit Ekonomskih Vesti odgovorilo da nije nadležno za ovaj slučaj.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com