I u Francuskoj firmi-neplatiša koliko hoćeš

Samo jedna trećina firmi u Francuskoj plaća svoje prispele obaveze na vreme u dan, te zbog toga nastaje rupa u budžetu od 15 milijardi evra, saopštilo je Ministarsvo ekonomije te zemlje.

Francuska

Marta prošle godine donet je zakon po kome su firme obavezane da svoje obaveze plaćaju u roku od 45 do 60 dana, ali su otad kašnjenja još i produžena za prosečno četiri dana, piše list Mond. Tako mala i srednja preduzeća kasne prosečno 13,9 dana, a veliki poreski obveznici  12,1 dan.

Sa plaćanjem svojih dobavljača kasni i država, priznalo je Ministarstvo finansija Francuske. Plan je države da plaćanja svojih dobavljača do 2017. godine obavlja u maksimalnom roku od 10 dana umesto 30 koliko joj treba sada. Čak bi mogla da bude propisana i kazna za državna kašnjenja.

Ne samo u vaspitne svrhe objavljena su i imena pet najneurednijih platiša. Prvi je na listi telekomunikacioni operator Numericable-SFR koji je kažnjen sa dve maksimalne kazne od po 375.000 evra. Maksimalna kazna će upravo najavljenim izmenama zakona biti povećana na 2 miliona evra. Airbus Helicopters je platila jednu kaznu od 375.000 evra, a klanica Pola Predoa 100.000 evra, dok je Comasud, proizvođač građevinskih materijala platio 87.500.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com