Švajcarska: Bura oko marketing alijanse javnog servisa i Ringijera

Nameravano online-marketing-partnerstvo između Švajcarske radio televizije (SRG), izdavačke kuće Ringijer i Sviskoma (Swisscom) već je izazvalo buru među privatnim švajcarskim medijima, rezerve među pravnicima i najavu burne političke debate o posledicama.

švajcarski mediji

Udruženje privatnih medija, piše Noje ciriher cajtung, za januar najavljuje rezultate naručene pravno-ekonomske analize, a Ringijer je, iz protesta zbog preovlađujućeg stava konkurencije, istupio iz tog Udruženja. Ta bi analiza trebalo da podupre odgovarajuću odluku u već započetom postupku pred švajcarskom Komisijom za zaštitu konkurencije (WEKO).

Privatni mediji hoće da dokažu da je Ustavom Švajcarske delatnost javnog servisa ograničena na radio i televiziju i da se u online oblasti, na koju se sporno partnerstvo odnosi, ne može širiti preko već dozvoljene granice od 25 odsto online tekstova koji nisu vezani za radio i televiziju.

SRG, Ringijer i Sviskom žele da preuzmu deo švajcarskog reklamnog kolača od Gugla i Fejsbuka, ali se pravnici pitaju kako će se to slagati sa suštinom javnog servisa da emituje informacije za sve ukoliko ta online reklama bude personalizovana. Između posredovanja informacija i reklame danas je teško povući razliku, napominju pravni stručnjaci koje je konsutovao Noje ciriher cajtung.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com