Izbori u Francuskoj: Staro za novo

Nije tačno da polovinu kandidata za poslanike nove političke stranke novog francuskog predsednika čine francuskoj politici dosad nepoznata lica, pokazala je provera te predizborne tvrdnje stranke „Republika napred“. Samo trećina su stvarno novalije, utvrdio je Mond.

Emanuel Makron je najavio obnovu i moralizaciju francuske politike. Ankete predvidjaju da će tom bivšem bankaru i ministru u vladi Fransoa Olanda birači, na današnjim izborima, dati priliku za pokušaj da to obećanje ostvari. Do 12 sati glasalo je 19 odsto od oko 47 miliona francuskih gradjana sa pravom glasa (na prošlim izborima 21 odsto).

„Republika napred“ kandidovala je 525 osoba za 577 mesta u Narodnoj skupštini Francuske, od toga samo njih 176 nije dosad zauzimalo nikakve političke funkcije, kandidovalo se za političke funkcije ili je iz porodica koje su imale predstavnike na političkim funkcijama.

Sa liste stanke „Republika napred“ 32 kandidata su se već kandidovala za neku političku funkciju bilo kao kandidati levice, desnice ili centra, navodi Mond.

Njih 70 već je imalo neku funkciju blisku politici, recimo kao saradnici u kabinetima ministara.

U porodičnim vezama sa sadašnjim ili bivšim političarima, recimo gradonačelnicima, je pet kandidata sa liste političke stanke francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com