Koja skijališta preporučuju francuski zimski šampioni

Sami skijaši najbolje su sudije. A prema interesovanju skijaša, Francuska je prošle zime (2012-2013) bila vodeća svetska skijaška destinacija. Sa 57,9 miliona noćenja te je zime iza sebe ostavila SAD i Austriju, koje imaju ozbiljne šampionske ambicije.

Zimski centri doneli su Francuskoj prošle zime poslovni prihod od 7 milijardi evra, od čega je 6 milijardi prihodovano u Alpima.U Francuskoj je zimovalo 2 miliona stranaca. Ove cifre stabilne su dve pethodne zime, navodi francuski list Les echos.

Ali zimski kritičar toga lista smatra da je francuska šampionska pozicija ozbiljno ugrožena jer sa „ turističkim smeštajem skupim i nedovoljnim, nekim starim žičarama i nedostatkom atrakcije posle skijanja: Francuska mora nešto da preduzme kako bi sačuvala svoje liderstvo”. Francuskoj, prema toj kritici, za vrat duva Austrija sa kvalitetnim stazama za skijanje, smeštajem sa tri zvezdice upola jevtinijim od francuskog i parkom žičara prosečno starim 12 godina prema francuskih 20. Otvorena žičara košta 6 miliona evra, ali dvaput je brža od žičara starog tipa i značajno smanjuje redove. Austrijanci imaju pitoreskne hotele koji nude bar na skijalištu, a zabava posle skijanja počinje već od 15 sati…

Ipak, šampioni su još šampioni, a francuski list Les Echos je sa tim šampionskim iskustvom napravio svoju top listu 10 najboljih svetskih ski-centara, ali van Francuske. A to su: u Čileu Portillo( za skijanje leti: skijaška sezona traje od sredine juna do početka oktobra), u Švajcarskoj Gstaad (omiljen džet setu i bogatim porodicama), u Italiji La Thuile, u Maroku Oukaimeden, u Finskoj Levi, u Austriji Fuegen, u Nemačkoj Garmisch-Partenkirchen, u Kanadi Whistler, u Japanu Niseco i na 10.mestu u SAD Vail.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com