Ponude za Železaru Smederevo još danas

Danas ističe rok za podnošenje prijava za privatizaciju Železare Smederevo, a dospele ponude će biti otvorene na kraju ove radne nedelje – 9. januara.

Agencija za privatizaciju je 31. oktobra 2014. raspisala javni poziv za privatizaciju Železare Smederevo i taj rok je istekao 1. decembra, ali je Vlada Srbije, stoprocentni vlasnik, samo par dana kasnije raspisala postupak privatizacije modelom strateškog partnerstva putem dokapitalizacije. Isti dan Vlada Srbije je odlučila i da državna preduzeća otpišu dug koji prema njima ima Železara Smederevo, ali samo u slučaju uspešne dokapitalizacije.

Plan je da država ostane vlasnik 19,99 odsto Železare, a da strateški partner dokapitalizacijom stekne vlasništvo nad preostalih 80,01 odsto.

Potraga za strateškim partnerom mora biti okončana do kraja januara, a kao najozbiljniji kadidat pominje se američki Esmark.

„Srbija se u pregovorima sa EU obavezala da od 1. februara više neće biti državne pomoći za Železaru. Od ključne važnosti je da je do kraja januara zainteresovani investitor, ako ga ima, preuzme“, rekao je u intervjuu za Politiku Toni Verheijen, predstavnik Svetske banke u Srbiji.

Podsetimo, Vlada Srbije je krajem januara 2012. godine za 1 dolar otkupila Železaru Smederevo od U.S. Steel-a, koji ju je kupio 2003. godine za 23 miliona dolara.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com