Kolumna zbog kakve se dobija otkaz: Perfektno ubistvo

Uticajni novinar Gabor Štajngart neće više biti direktor Handelsblata, poznatog lista iz Diseldorfa.

Prenosimo deo njegove kolumne zbog koje je prekipelo njegovom gazdi Diteru fon Holcbrinku (79) čijim se štićenikom dosad Štajngart smatrao.

Morning briefing
Perfektno ubistvo

Unutar SPD-a je počela bizarna borba za vlast. U medjuvremenu neomiljeni šef partije Martin Šulc hoće sada najomiljenijeg SPD-ovog političara, ministra inostranih poslova Zigmara Gabrijela da ubije i umesto njega da zauzme ministarski stan. Dvoboj se odvija po pravilima partijske borbe, dakle potajno. Naročita rafiniranost zahteva se pre svega od Šulca jer on ne sme da bude uhvaćen pri ubistvu onog čoveka kome može da zahvali najvišu funkciju u partiji.

Tok dela je ovih dana minuciozno isplaniran. Onaj drugi treba da padne, a da se ne vidi da je pogodjen. On treba da udari o zemlju, a da izgleda da se to desilo bez tudje pomoći. Kad se više na licu ne bude primećivao nijedan trzaj, Šulc će prvo konstatovati pa onda ožaliti smrt druga iz Goslara. Suze iz poslednje scene najveći su izazov za svakog glumca pa i za Šulca, koji ne planira ništa manje od perfektnog ubistva.

Samo će ga znoj straha odavati. On još okleva. Da li će publika uopšte prihvatiti njegov alibi? Tokom mirnih minuta, padaju bivšem knjigovodji verovatno na pamet, a da od toga ne može da se odbrani, upozoravajuće reči pisca Franca Grilparcera: „Svim će grešnicima biti oprošteno“, pisao je jednom on, „samo oceubicama neće“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com