Kraj za Turski tok, šansa za Bugarsku

Bez obzira na sve pregovore sa Azerbejdžanom i drugim državama vlasnicima izvorišta prirodnog gasa, Evropa ne može u doglednoj budućnosti naći potpuni zamenu za ruski gas. Moskva ponavlja da od 2019. godine neće biti transporta gasa preko Ukrajine, Južni tok je za Rusiju mrtav, Turski tok je na ledu, Severni tok – 2 kao primer dvostrukih standarda i kršenja evrpskih principa vidi desetak članica EU, u svemu tome novu šansu za sebe vidi Bugarska!

Borisov

Da podsetimo, Brisel je preko Sofije srušio projekt Južni tok koji je trebalo da prolazi i preko Srbije.

Bojko Borisov, bugarski premijer izjavio je: „U situaciji u kojoj se nalaze Rusija i Turska, vidim izuzetnu šansu da se obezbede isporuke gasa u Bugarsku od četiri-pet isporučilaca“.

On je dalje dodao: „Ukoliko po pravilima EU uspemo da dopremimo ruski gas do naše zemlje, do Varne, mogli bismo uz zajedničko finansiranje sa EU da izgradimo gasovod (za njegov transport)“.

On je, kako prenose ruski mediji, dodao da bi tako Bugarska mogla da postane distributivni centar za gas.

Borisov je precizirao da bi cev ispod Crnog mora finansirala ruska strana, a u finansiranju gasovoda preko teritorije Bugarske učestvovala bi Bugarska. Borisov je garantovao da bugarske distributivne mreže i kompresorske stanice imaju kapacitet da odgovore poslu transporta gasa za one koji bi transport tim putem hteli da plate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com