Svašta: Bivši gruzijski predsednik sanja o svrgavanju ukrajinskog predsednika

„Samo dve stvari na svetu su beskonačne, svemir i ljudska glupost“, rekao je jedan od najvećih naučnika svih vremena Albert Ajnštajn. A izgleda da postoji i treća – politika. Ili bad podgrupa ove druge.

Najbolji primer toj tvrdnji su trenutna dešavanja u Ukrajini u koja su umešani s jedne strane trenutni ukrajinski predsednik i državljanin Ukrajine, a s drugde strane bivši gruzijski predsednik i bivši državljanin Ukrajine.

Naime, Mihail Sakašvili, koji je od 2008. do 2013. godine bio predsednik Gruzije a sada je u toj državi begunac, pozvao je Ukrajince da smene predsednika Petra Porošenka, koji ga je i doveo u Ukrajinu, dao mu državljanstvo, postavio ga za guvernera Odese i naposletku mu oduzeo državljanstvo!!!

Sukob Porošenka i Sakašvilija počeo je otprilike kada i veliki rast popularnosti bivšeg gruzijskog predsednika u Ukrajini. U jednom momentu, pokazala su istraživanja, Sakašvili je bio najpopularniji političar u Ukrajini! Čak je bio i vidjen kao ukrajinski premijer, sa tadašnjim ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom je bio u čestom i oštrom klinču. Osnovao je nevladinu organizaciju za borbu protiv korupcije, a onda je krenuo i u osnivanje političke stranke.

Sakašvili nikada nije uspeo da se učvrsti na ukrajinskoj političkoj sceni sa sopstvenom strankom. Ostavku na mesto guvernera Odese podneo je krajem 2016. godine, a na konferenciji za novinare je kao glavnog krivca za sopstvenu ostavku naveo upravo Porošenka. Tvrdio je da je Porošenko lično zaslužan za korupciju u Odeskoj oblasti.

Porošenko je konačan odgovor dao ovog leta – Sakašviliju je oduzeo državljanstvo i time mu onemogućio da osnuje stranku u Ukrajini i postane ukrajinski poslanik jer to mogu učiniti samo ukrajinski državljani.

Ali ni tu nije kraj!

Mihail Sakašvili se početkom ovog meseca „ilegalno vratio u Ukrajinu“, prenose ruski mediji, i započeo revoluciju!

„Moj san je da promenim vlast u Kijevu zato što mi nisu dopustili da promenim Odesu“, rekao je Sakašvili na skupu u Odesi.

On je svojim pristalicama na glavnom gradskom trgu rekao i da je trenutna vlast u Odesi samo pipak, a da se glava velike hobotnice nalazi u Kijevu.

„Sve dok ne odsečemo glavnu glavu nema poente da se bakćemo sa pipcima“, bio je poprilično slikovit Sakašvili.

I na kraju, jer nije dovoljno, Mihail Sakašvili je za sredinu oktobra najavio protest u samom Kijevu. A cilj ostaje isti – odseći glavu hobotnici.

A ne tako davno na relaciji Porošenko – Sakašvili je cvetala velika ljubav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com