Milanović: Vučićeve pretnje su smešne, neće biti nikakvih mera protiv Hrvatske

Premijer Hrvatske Zoran Milanović tvrdi da Srbija neće uvesti nikakve mere protiv Hrvatske jer bi to bile mere protiv Europske unije, prenosi Index.hr.

„Hrvatska je članica EU. Srbija čak i da hoće ne može da uvede nikakve mere Hrvatskoj, jer ima ugovor sa EU. Sve što Srbija napravi ili pomisli da napravi, radi protiv EU, a ja sam siguran da oni to neće napraviti“, izjavio je Milanović.

On je naglasio da Srbija mora da počne da funkcioniše kao država u pogledu tretmana migranata i potvrdio da je premijeru Srbije ponudio da im Hrvatska pomogne u prevozu izbeglica.

Novinare je, naime, zanimao stav hrvatskog premijera na najavu Srbije da će uvesti paket mera protiv Hrvatske, ako u idućih 30 sati ne bude postignut dogovor o otvaranju graničnog prelaza Bajakovo, koji je Hrvatska za teretni saobraćaj zatvorila.

Milanović je u izjavi u više navrata naglasio kako bi time Srbija krenula protiv cele EU – a to je smešno.

„Spadam među ljude u Hrvatskoj koji imaju vrlo visok prag tolerancije prema Srbiji i to ću i dalje imati, međutim, reda mora biti. Oni moraju početi funkcionisati kao država od ulaza do izlaza“, naglasio je i dodao da Srbija mora sarađivati u rešavanju ovog ključnog problema.

Premijer Milanović je tokom poslepodneva razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o problemu izbeglica, a razgovor je, kako je ocenio, bio pristojan, intenzivan i sadržajan.

Vučić mu je, navodi Milanović, rekao da migranti kada pređu makedonsku granicu, Srbijom putuju po svojoj volji, bez kontrole i nadzora.

„Pretpostavljam da je to oblik ekonomije u Srbiji, da neki ljudi na tome zarađuju, a to nije dobro. A u Hrvatskoj je sasvim drukčije, država brine o svemu, zbrinjava ljude …, prevozi ih do granice. Dakle, u Hrvatskoj smo postigli sinvanostronizoh i red“, ističe hrvatski premijer.

Vučiću je Milanović ponudio pomoć Hrvatske, odnosno 50, 100 autobusa koji bi „migrante preuzeli na južnoj srpskoj granici i prevezli ih u Vojvodinu, na granični prelaz Horgoš“.

Hrvatski premijer istakao da je Hrvatska, dok to traje, uvek spremna sa primi barem pola tih ljudi, „ali ne može baš sve, nismo ni mi sisali vesla“.

Tu smo, dodaje Milanović, da zajedno napravimo posao dok EU ne uskoči.  „Jer EU Srbiji, istini za volju, nije dala ništa. To isto treba reći, to treba promeniti“.

Novinare je zanimalo i kakav će stav hrvatski premijer zauzeti na sutrašnjem vanrednom samitu EU posvećenom izbegličkoj krizi, a Milanović je odgovorio citirajući srpsku poslovicu „gđe burgija (svrdlo) neće, para okreće“.

„Prema tome, gde ne ide na silu, tamo treba dati novac. Dakle, Turskoj treba dati novac. Tursku treba platiti, s njima razgovarati da ta priča stane, jer tamo je skoro dva miliona ljudi, a od njih je Evropu prešlo samo 10 odsto“, rekao je on.

Milanović je ocenio da niti Nemačka ne treba da primi 800.000 ljudi, niti Evropi preti bilo kakva opasnost od islama.

„To je jedna od najvećih gluposti koju sam čuo u svojoj političkoj karijeri. Nažalost, dolazi iz Budimpešte. Vidimo da su HDZ i Budimpešta usklađeni kada je u pitanju Mol i sve druge stvari… Sutra ću se zalagati za to s (Mirom) Cerarom, (Vernerom Fajmanom, Angelom Merkel“, rekao je
Milanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com